17.01.2021.

12:55

Foto:

Vesti

EKSKLUZIVNA FOTOGRAFIJA PREDSEDNIKA PRED SVETIM MOŠTIMA! Vučić: Kada kleknete pred Bogorodicom tada niste najniži, već najviši!

U ovom dodatku ekskluzivno objavljujemo fotografiju na kojoj se vidi kako Vučić pred svetim moštima‚ pravi velikometanije.

Predsednik nam je rekao da se u trenutku kada je klekao pred Trojeručicom, osetio‚ najvišim na svetu!

Informer

Aleksandar Vučić pred svetim moštima

- Кada kleknete pred čudotvornom Bogorodicom Trojeručicom, tada niste najniži, već najviši. Bila je velika čast za mene da se pomolim pred tako velikom svetinjom - rekao je Vučić za Informer.

Informer

Tokom bdenija koje je na božićno jutro trajalo od dva do devet sati ujutro predsednik je, na molbu i uz blagoslov igumana, pročitao "Očenaš" i "Vjeruju", što se takođe smatra za veliku počast.

Informer

Glavna crkva Hilandara, Hram Vavedenja Bogorodice podignuta je 1293. godine, a njen ktitor je kralj Milutin. Nema preciznih podataka, ali po načinu gradnje i osobenim detaljima, veruje se da je graditelj crkve bio Georgije Marmara iz Soluna.

Informer

Кnez Lazar ktitor je spoljašnje priprate koja je naknadno izgrađena i pridodata Milutinovoj crkvi. Zajedno čine Saborni hram u kome svakodnevno, krozsve vekove vekova, pa i u vreme najvećih nacionalnih stradanja i poraza, srpski monasi uznose molitvu Gospodu.

Informer

Najveća svetinja u ovoj Crkvi nesumnjivo jeste Čudotvorna Ikona Bogorodice Trojeručice, pred kojom se obavezno "vrši veliko metanije" - vernici pred njom padaju na kolena i povijaju se do poda u znak poštovanja. U manastirskim knjigama zabeleženo je i detaljno opisano mnogo čuda i isceljenja koja su se desila posle usrdnih molitvi pred Trojeručicom.

Informer

Bogorodica Trojeručica je izuzetno poštovana u celom pravoslavnom svetu.

Informer

Кada je 1993. godine po blagoslovu igumana Ikona brodom odneta do Soluna u litiju, više od dva miliona Grka i drugih vernika iz celog sveta dočekalo ju je u solunskoj luci.