18.01.2021.

14:11

Foto:

Vesti

Popović: Važna je prevencija u sprečavanju nasilja nad ženama!


Popović je na prvom multisektorskom društvenom dijalogu posvećenom stanju rodne ravnopravnosti, istakla da će se u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti Ministarstvo pravde nastaviti da se aktivno zalaže na sprovođenju kampanja i širenju informisanosti o štenosti nasilja nad ženama.

Ministarstvo će, naglasila je ona, i dalje raditi na edukaciji nosilaca pravosudnih funkcija i podsticati interresorsku saradnju, preduzimati niz aktonvosti u cilju jednobraznog postupanja kako bi se ženama kao dominatnim žrtvama nasilja obezbedila akdekvatna zaštita i podrška.

Popović se osvrnula i na slučaj glumice Mileni Radulović i vlasnika škole glume Mike Aleksića, i naglasila da podržava sve žrtve nasilja, poštujući pretpostavku nevinosti.

"Važno je da mediji proprate i ishod postupka i da tako svi preventino delujemo, kao u smislu generalne prevencije sprečavanja nasilja nad ženama", rekla je ministarka na skupu u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ona je navela da su ključni izazovi sa kojima se Ministarstvo pravde suočilo prvenstveno bili pružanje psiho-socijalne podrške devojkama i ženama žrtvama nasilja i trgovine ljudima, a posebno pripadnicima višestruko marginalizivanih grupa.

Informer

Maja Popović


U Ministarstvu pravde je 76 odsto žena, a u organima u sastavu ministarstva u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija čine 28 odsto, dok je na rukovodećim mestima 32 odsto žena.

U Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom 33 odsto a u Upravi za saradnju sa crkvama i vrerskim zajednicama 60 odsto.

U sudovima opšte nadležnosti je 69 odsto žena, a u sudovima posebne nadležnosti žene čine 76,3 odsto.

Na mestima javnih tuzilaca je 56 odsto žena, a među javnim beležnicima ih je 56 odsto, dok je među izvršiteljima 41 odsto.