21.01.2021.

15:49

Foto:

Vesti

MASOVNA VAKCINACIJA KLJUČNA ZA EKONOMSKI RAZVOJ! MALI: Imamo najbolji rast BDP-a

Mali je, odgovarajući na pitanja novinara u vladi, rekao da će garantna šema koju će obezbediti američka Međunarodna finansijska korporacija (DFC) biti usmerena na podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, a koja su u svakoj zemlji osnov razvoja.

- Postojeća garantna šema koju je realizovala naša država spasila je stotine hiljada radnih mesta, 23.000 preduzeća je iskoristilo tu šemu u kojoj država granatuje za kredite poslovnih banaka, zbog čega je i odobreno toliko kredita za privredu  - naveo je Mali.

Kaže da će DFC obezbediti još milijardu dolara za garantnu šemu koja će biti ne samo za likvidnost srpskim preduzećima nego i za nove investicije i tehnologije, što će doprineti daljem razvoju Srbije.

Informer

Siniša Mali

Ministar je podsetio da je stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu prošle godine bila devet odsto, što govori da su sačuvana radna mesta, ali i proizvodni kapaciteti naše privrede.

Mali je rekao da će, kao što je i obećano, država za par nedelje odnosno do Sretenja 15. februara doneti novi paket mera za dodatnu podršku srpskoj privredi i najugroženijim sektorima.

- Država je sve plaćala na vreme. Nijednu svoju investiciju nije zaustavila i do kraja godine imaćemo u izgradnji ukupno šest autoputeva. Ovog meseca je povećan minimalac, plate, penzije, počela je masovna vakcinacija...Pa koja je to zemlja u Evropi sve to uradila - zapitao je Mali.

To je slika jedne drugačije i uspešnije Srbije koja zna kako da se izbori sa krizom, naglasio je Mali.

Ističe da su javne finansije naše zemlje potpuno stabilne, da je javni dug pod kotnrolom i da država ima novca.

- Međudržavni sporazum koji je danas potpisan sa Vladom SAD je veliki signal - dođite investirajte u Srbiju. Borimo se za radna mesta i shodno tome za veći životni standard građana - naglasio je Mali.

Dodaje da je Srbija izbegla najcrnji scenario koji je pogodio mnoge zapadne zemlje kada je veliki broj ljudi ostao bez posla zbog korona krize.

- Najvažnija stvar je masovna vakcinacija, to je ključna stvar za ekonomski razvoj - poručio je Mali.