21.01.2021.

22:00

Foto:

Vesti

ĐURIĆ: Dugo smo u kontaktu sa novom administracijom SAD

Ðurić je za RTS rekao da je Srbija nedeljama i mesecima unazad aktivna u kontaktima sa predstavnicima nove administracije, te da nije čekala inauguraciju Dzozefa Bajdena.

- Već nedeljama unazad smo u intenzivnom kontaku sa ljudima koji čine novu administraciju. Predsednik Vučić godinama gaji dobre lične odnose sa Bajdenom, i pre nego što je postao predsednik SAD i u periodu kada više nije bio potpredsednik SAD - naveo je Ðurić.

Pored toga, Ðurić kaže da bi dodao činjenicu da je Srbija danas energičnija i atraktivnija nego ikada i da lobira, razgovara i održava komunikaciju na svim nivoima u cilju svojih interesa.

- To ključno može da doprinese tome da ti odnosi budu bolji nego što su bili u prethodnom periodu - rekao je Ðurić.

Dodaje i da je uveren da Vašington danas razume da je Srbija zemlja koja je u ekonomskom smislu "motor" regiona, te da oni u Vašingtonu koji su zainteresovani za stabilan region, takođe, znaju da snažna Srbija znači i stabilan region.

Ðurić ističe da se Srbija zalaže za region bez granica u kojem ljudi slobodno trgiju, cirkulišu, za mir i da je vojno neutralna.

- Srbija je danas model i uzor, zato želimo da odnos sa SAD bude jedan od stubova za dalji razvoj regiona. Zbog toga sam uveren da imamo dobru osnovu da gradimo jednu neuporedivo stabilniju i pouzdaniju relaciju u budućnosti - zaključio je Ðurić.