23.01.2021.

22:25

Foto:

Vesti

OTKRIVAMO! TAJKUN IMA 'GENIJALAN PLAN' ZA OTIMANJE VLASTI! LUDO Đilas traži da EU zabrani i izbore i Vučića!

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas spremio je novo pismo za najviše zvaničnike EU, a u njemu od Brisela traži da se u Srbiji zabrane i izbori i predsednik Aleksandar Vučić!

Neverovatno, ali istinito - glavni Đilasov zahtev evropskim liderima jeste da Brisel zabrani Srbiji istovremeno održavanje predsedničkih izbora i izbora u Beogradu! Drugi zahtev đilasovaca jeste da EU predsedniku Vučiću zabrani da vodi kampanju za parlamentarne i lokalne izbore, kao i da mu se odredi da sme da učestvuje samo na predsedničkim izborima!

Klasična ucena

Naši odlično obavešteni izvori prenose da će Đilas i njegovi saradnici ove zahteve ispostaviti Evropljanima kao uslov da uopšte učestvuju u najavljenom dijalogu o izbornim uslovima.

- Glavni zahtev jeste da EU pritisne Srbiju da razdvoji predsedničke i beogradske izbore, ali i da zabrani Vučiću da učestvuje u kampanjama za parlamentarne i lokalne izbore, kao i da se SNS zabrani da Vučićevo ime koristi u kampanji! Ideja im je da predsednika ograniče samo na kampanju za predsedničke izbore... - prenosi naš izvor, koji je insistirao na anonimnosti.

Prema njegovim rečima, đilasovci u pismu imaju još 'egzotičnih prohteva'.

Pisao pisma i Tusku, Fabriciju...

Dragan Đilas poznat je, inače, po pismima uticajnim evropskim ličnostima u kojima se žali na Vučića. Tako je predsedniku Evropske narodne partije Donaldu Tusku zamerio što je čestitao Vučiću na svemu što je uradio tokom mandata i što mu je poželeo pobedu na parlamentarnim izborima u junu 2020. godine.
Đilas je prethodno je pisao i Semu Fabriciju, šefu delegacije EU u Srbiji, i žalio se na 'Vučićev režim koji maltretira građane i uništava Srbiju'. Tajkun je 'novi biser' imao u novembru 2020, kad je pozvao EU da proces vakcinacije u Srbiji bude sproveden vakcinama koje će biti korišćene u EU!?!

- U pismu se ponavlja da se opozicija zalaže za osnivanje ministarstva za izbore, ali i za 'paralelno uređivanje' RTS i RTV. Ideja je da se u okviru Ministarstva za kulturu i informisanje izaberu tri pomoćnika ministra, koji bi uređivali program javnih servisa Srbije i Vojvodine. Jednog pomoćnika bi imenovala vlast, drugog opozicija, a trećeg struka, odnosno novinarska udruženja - objašnjava naš izvor.

I Đilas i SSP juče nisu komentarisali naša saznanja, politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je nerealno i sasvim neprihvatljivo da politički akteri u Srbiji traže da Brisel diriguje političke procese u Srbiji.

- Valjda bi sve stranke trebalo da zastupaju stav da Srbija upravlja samom sobom. Brisel ne može i ne treba da nam bude tutor. Mi nismo članica EU i više smo u fiktivnom nego stvarnom procesu integracija. Dakle, nema šta oni nama da naređuju. Izborne uslove, ako je potrebno, treba menjati u dogovoru svih stranaka, a Đilas nikako ne može da postavlja zabrane Vučiću. Logično je da lider najjače stranke bude deo kampanje, to je tako i u Nemačkoj, i u Britaniji, i u Francuskoj, i svuda u svetu... A to što SSP i njegovi sateliti imaju problem sa Vučićevim nastupom i zasluženim poverenjem građana, nije problem ni demokratije u Srbiji, ni Brisela, već je samo dokaz da Vučić dobro radi - naglašava Stanković.

Foliraju dijalog

Politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje da iracionalni zahtevi lidera bivšeg SZS jasno pokazuju da taj deo opozicije u stvari ne želi nikakav dogovor, niti učešće na izborima.

- Oni za cilj imaju isključivo stvaranje veštačke krize i novih podela u društvu. Ovaj deo srpskih opozicionara svestan je svoje slabosti i nikakvih šansi da dođe na vlast izborima. Zato sada pokušavaju da prizovu nekakav petooktobarski scenario, koji bi ih, voljom stranog faktora, a ne građana Srbije, doveo na vlast - upozorava Vukoičićeva.