04.02.2021.

19:58

Foto:

Vesti

PREDSEDNIK SRBIJE JE BIO I OSTAJE NAJISKRENIJI BORAC ZA MIR I STABILNOST U REGIONU! Petković rasturio Haradinaja: Vučića kao neprijatelja doživljavaju samo oni koji priželjkuju sukobe i krvoprolića!

- On promoviše strah i pretnju srpskoj manjini u našoj zemlji, mešajući se u naša unutrašnja pitanja. Njegova ratna propaganda ometa integraciju srpske zajednice. Već godinama koristi Srbe sa Kosova za svoju vlast u Srbiji, rekao je Haradinaj i dodao da će "zadržavanje Kosova u blokadi proizvesti uniju Kosova i Albanije".

- Ako Kosovo u naredne četiri godine i dalje bude blokirala Srbija i predsednik Aleksandar Vučić, ako nismo pred vratima NATO, nismo članica UN i ne približavamo se EU, šta dalje? Teorija Srbije i predsednika Vučića je pogrešna, da će blokirano Kosovo, ogorčeni i podeljeni Albanci i Srbi, jednog dana umoriti i napraviti kompromis. To se do danas nije dogodilo i neće se dogoditi. Blokirano, neintegrisano i ekonomsko nerazvijeno Kosovo proizvešće ujedinjenje Kosova i Albanije, rekao je Haradinaj.

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković rekao je da se Ramuš Haradinaj nada da će neosnovanim optužbama i napadima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića pribaviti svojoj stranci još neki glas na predstojećim izborima. Ipak, smatra Petkovič, Albanci na Kosovu i Metohiji više ne nasedaju na Haradinajeve trikove. 

- Građani na Kosovu i Metohiji, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost, žele da žive u bezbednom i prosperitetnom društvu, a već viđeni napadi na Vučića ne mogu da prikriju činjenicu da albanski politički lideri u Prištini nemaju odgovor na ekonomske, socijalne, pa ni na zdravstvene izazove, kazao je Petković. 

On je dodao da nije Aleksandar Vučić ovih dana slao ekstremiste da ispisuju UČK grafite u srpskim selima na Kosovu i Metohiji, niti je postavljao UČK bilborde na ulazu u srpska naselja i provocirao i zastrašivao narod najavljujući referendum za stvaranje velike Albanije, već upravo oni koji rasplamsavaju mržnju prema Srbima i Srbiji.

- Predsednik Srbije je bio i ostaje najiskreniji i najdosledniji borac za mir i stabilnost u regionu, a kao neprijatelja ga mogu doživljavati samo oni koji priželjkuju sukobe i krvoprolića. Takvu mračnu budućnost na Kosovu i Metohiji, uveren sam, priželjkuje samo zanemarljiva manjina kojoj se na ovaj način Haradinaj dodvorava, kazao je Petković.

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković kazao je da albanski učesnici u predizbornoj trci na Kosovu i Metohiji moraju da, u interesu zajedničke budućnosti, prestanu da raspaljuju plamen mržnje i netrpeljivosti.

- Uzajamno poštovanje, razumevanje i dijalog jeste jedino što može i albanskom i srpskom narodu doneti bolju i prosperitetniju budućnost, dok zapaljive poruke svima mogu doneti samo nesreću, kazao je Petković.