09.02.2021.

09:18

Foto:

Vesti

PRAVI PRIJATELJI SU TU KAD JE TEŠKO! Vučić dao intervju za kineski CCTV: Veoma smo zahvalni za vašu veliku podršku i pomoć našoj zemlji! Foto/Video

Vučić je rekao da su "Pojas i put" i saradnja Kine u centralnoj i istočnoj Evropi postigli plodonosne rezultate, a srpska strana se raduje produbljenoj protivepidemijskoj saradnji dok razvija ekonomsku saradnju sa Kinom. 

2020. godina biće godina puna složenosti i izazova, ali Srbija i Kina pokazale su svetu da se "pravi prijatelji su tu kad je teško".

- To je dobro rečeno. Veoma smo zahvalni, i to neću da krijem, za vašu veliku podršku i pomoć našoj zemlji, bilo da je to respirator ili vakcina. Neću oklevati da zahvalim Kineskim prijateljima - rekao je predsednik Vučić. 

On je pohvalio je Kinu za ispunjenje obecćanja da će vakcine učiniti globalnim javnim dobrima kad budu dostupne, sa većom pristupašnošću i dostupnošću zemljama u razvoju.

- Predsednik Si je rekao da su vakcine javni proizvodi i da ne pripadaju samo Kini. Voljan je da deli rezultate kineskog naroda sa svetom. 

Informer

Aleksandar Vučić

Podsetimo, Srbija je u januaru dobila milion vakcina iz Kine, a zahvaljujući tim vakcinama istkao je Vučić - Srbija je sada vodeća u vakcinaciji u Evropi.

Ukazujući na značaj inicijative "Pojas i put", rekao je da je ona olakšala saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, i izrazio nadu u dalje jačanje ekonomskih veza Kine i udrživanju u borbi protiv Kovid-19.

- Gde god da ste u Srbiji, možete da vidite nove fabrike, nove projekte i nove proizvodne linije. Bez podrške Kine i podrške predsednika Si Đinpinga to su nemoguće stvari. U 2020. godini BDP ostalih zemalja iznosi 17% i negativan rast od 18%, dok je Srbija samo negativnih 1%. Očekujemo stopu rasta od 6% 2021. godine, a javni dug činiće samo 57% BDP-a. Bez podrške Kine i predsednika Si Đinpinga ne možemo našim ljudima doneti tako dobre rezultate - kaže predsednik Srbije.

Informer

Aleksandar Vučić

Vučić je, uoči današnjeg Samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, kazao da je veoma zainteresovan da čuje govor kineskog predsednika Si Ðinpinga, njegova viđenja o globalnog budućnosti i saradnji Kine sa svim zemljama, te da čuje kineske planove.

- Pre svega, radujem se govoru predsednika Sija, želim da čujem njegove pogledie na globalnu budućnost i poglede na našu saradnju u centralnoj i istočnoj Evropi - rekao je Vučić.