11.02.2021.

15:46

Foto:

Vesti

SINIŠA MALI IZNEO NEVEROVATAN PODATAK, svaki zaposleni građanin kao pomoć od države dobio je 1620 evra! Predstavljanje paketa mera pomoći građanima i privrednicima /VIDEO/

Kako je ranije rečeno, novi paket vredan je 2,5 milijardi evra. Na predstavljaju trećeg paketa mera pomoći, Brnabić je istakla da je država na tom paketu mera počela da radi još krajem 2020. godine i da je vredan 249 milijardi dinara.

Istakla je da je novi paket bio potreban jer je bilo očigledno da će se kriza izazvana pandemijom nastaviti i u ovoj godini.

Brnabić je navela da su prethodna dva paketa bila od velike pomoći da privreda "preživi" ovaj težak period, koji je u ekonomskom smislu, ističe, najteži od Drugog svetskog rata.

Premijerka je istakla da se država borila na dva fronta - zdravstvenom i privrednom.

Podsetila je da je ona vodila zdravstveni Krizni štab, dok je predsednik Aleksandar Vučić vodio ekonomski Krizni štab i zahvalila mu se što je učestvovao u kreiranju sva tri paketa mera pomoći.

- Srbija je na oba fronta uspela da ostvari fenomenalne rezultate. Danas čitav svet govori o Srbiji kao modelu u borbi protiv koronavirusa i nadam se da će se za nekoliko meseci govoriti o privrednom uspehu Srbije, kao što se sada govori o uspehu naše zemlje u vakcinaciji - naglasila je Brnabić.

Zdravstveni i privredni uspeh Srbije nije pao s neba, rezultat je vizije i rada.

Informer

Ana Brnabić

- Želim da se zahvalim penzionerima, juče smo isplatili uvećanu januarsku penziju - rekao je Mali na početku obraćanja.

- Ukupna vrednost trećeg paketa je 250 milijardi dinara. Pokrenuli smo dva fronta, prvi koji se bori za zdravlje, a drugi za spas ekonomije. Povećali smo plate medicinskim radnicima za 10 odsto. Doneli smo rebalans budžeta, smanjili sve nepotrebne troškove - rekao je Mali.

- Srbija ima najmanji pad BDP-a u Evropi prošle godine. Mi hoćemo da preživimo, ali odgovorno vodimo ekonomsku politiku - dodao je.

- Državnu pomoć u visini jednog i po minimalca, koji će se isplaćivati tri meseca, pored mikro, malih i srednjih preduzeća dobiti i velika preduzeća koja zapošljavaju više od 500 ljudi - rekao je Mali.

Informer

Brnabić i Mali
Treći paket mera pomoći

- Mi želimo da pomognemo privredi i građanima Srbije, da ih dodatno ojačamo, da napravimo juriš na svetska tržišta - rekao je Mali.

Poznato je i da će državnu pomoć u visini jednog i po minimalca, koji će se isplaćivati tri meseca, pored mikro, malih i srednjih preduzeća dobiti i velika preduzeća koja zapošljavaju više od 500 ljudi.

Privreda će početi da dobija novac u aprilu, a iznos koji će firme dobiti za minimalac od države je oko 48.000 dinara.

Po pola minimalca, biće isplaćeno privredi i tokom maja i juna.

Međutim, novim paketom predviđena je i posebna sektorska pomoć koju će dobiti turistički radnici, turističke agencije, hotelijeri, turistički vodiči u iznosu još jednog celog minimalca, te će oni, za razliku od ostalih, dobiti ukupno oko 80.000 dinara.

Još jednu sektorsku pomoć dobiće autoprevoznici, a ona podrazumeva 600 evra po autobusu tokom šest meseci.

Informer

Siniša Mali
Proširenje garantne šeme

Pored toga, postojeća garantna šema biće proširena za 500 miliona evra, a planirano je da se obezbedi još 500 miliona evra za novu garantnu šemu koja će predviđati manje uslove i biće dostpunija preduzećima.

- Kada je reč o pomoći građanima, svi punoletni građani dobiće dva puta po 30 evra, u maju i novembru. Krajem aprila otvorićemo kol centar i prijave preko interneta. Jedna prijava je za obe uplate - rekao je Mali.

Penzioneri će, pored ovih 60 evra, dobiti još 50 evra direktne pomoći u septembru.

Siniša Mali izneo neverovatan podatak!

- Isplata minimalne zarade u tri paketa za mikro mala i srednja preduzeća, ukupno od države svaki zaposleni dobije 1460 evra i još 100 evra pomoći građanima, i ove godine 60 to je ukupno 1620  evra po svakom zaposlenom u privatnm sektoru - rekao je Mali.