11.02.2021.

18:06

Foto:

Vesti

PRVA ISPLATA 50 ODSTO MINIMALCA 8. APRILA! Mali: Tu postoji jedan važan uslov za preduzetnike!

On je na konferenciji za novinare sa premijerkom Anom Brnabić, na kojoj je predstavljen treći paket pomoći privredi i građanima, rekao da je novim paketom predviđeno tri isplate polovine minimalca za mart, april i maj.

Prijava poslodavaca koji nameravaju da koriste tu podršku koju daje države, navodi Mali, biće jednostvna i počeće od 1. marta na sajtu Poreske uprave.

- Prijava poslodavaca je jednostavna, uz ograničenje za sve one koji prihvate pomoć, a to je da ne smeju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih nakon tri meseca od isplate poslednjeg minimalca i da isplaćuju dividende - rekao je Mali.

U treći paket podrške uključena su, kaže Mali, za razliku do prethodna dva paketa, velika preduzeća, jer i ona nakon godinu dana pandemije trpe posledice, što je dodatnih 300.000 zaposlenih koji mogu da koriste pomoć.

Mali je naglasio i da su u trećem paketu indentifikovani najugroženiji sektor, tako da sektor ugostiteljstva i turizma može da računa na još jedan puni minimalac.

- April, maj, jun po 50 odsto i u julu ćemo isplatiti pun minimalac za ovaj sektor koji smatramo najugroženijim - kaže Mali.

Tu su, navodi, još dve sektorske mere - za sve gradske hotele, koje uključuju pomoć koja je puržena i prošlim paketom, a to je 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, a za sektor autobuskih prevoznika po 600 evra za svaki autobus.

Informer

Premijerka Srbije Ana Brnabić



Očekuje se, kaže Mali, za oko 10 dana da Ministarstvo građevinarstva, saobaćaja i infrastrukture rapiše javni poziv za autobuske prevoznike.

- Već od aprila očekujem i prve isplate i za ovaj ugroženi sektor - kaže Mali.

Treći paket, navodi ministar, predviđa dve garantne šeme, model za koji Mali kaže da je i prethodnom paketu obezbedio opstanak velikog broja mikro, malih i srednjih preduzeća.

- U razgovoru sa bankama izaći ćemo sa dodatnih 500 miliona evra za najugroženija preduzeća. Država će više da garantuje bankama kako bi preuzele rizik za preduzeća koja su najviše ugrožena - rekao je Mali.