12.02.2021.

13:22

Foto:

Vesti

PRIŠTINA STALNIM IZBORIMA ODLAŽE DIJALOG! Stefanović: Uvek prave povišene tenzije i bezbednosne pretnje Srbima!

On je za portal Kosovo onlajn ocenio da je situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti u ovom trenutku stabilna, jer, kako kaže, naše bezbednosne snage svakodnevno rade na tome da tako bude.

- To, naravno, ne znači da nema izazova - rekao je Stefanović.

Kao jedan od najvećih izazova naveo je nestabilnu političku situaciju u južnoj pokrajini, zbog prištinskih institucija koje kreairaju takvu klimu, do različitih kriminalnih radnji poput upada lica koja se ne libe da otvore vatru iz automatskog naoružanja i ugrožavaju tuđe živote zbog nelegalne seče šume.

- Tako da nije da nemamo svakodnevnog posla, imamo i to mnogo, ali baš zato što je angažovanje naše vojske i drugih snaga ogromno i ozbiljno, možemo da kažemo da je stanje stabilno - naveo je Stefanović.

Ubeđen je, međutim, da je stalno ponavljanje izbornog procesa na Kosovu i Metohiji smišljeno da bi se odložio dijalog i da se ne bi ispoštovali potpisani sporazumi.

- Ubeđen sam da jeste smišljeno, zato što se pronalaze svi mogući razlozi već godinama, od kako je Briselski sporazum potpisan, za neispunjavanje obaveza koje su preuzeli i potpisali. Nažalost, garant tog sporazuma je EU. I EU nemo posmatra da imamo sporazum iz kojeg Priština nije ispunila nijednu obavezu - kaže Stefanović.

Kaže i pokušavaju da beskonačnim izbornim ciklusima i prebacivanjem odgovornosti izbegnu odgovoran i ozbiljan razgovor o ovim temama, ali i da na svaki mogući način ostvare ciljeve koji su zabranjeni svim međunarodnim dokumentima i u potpunoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

- Da ne govorim da se tokom svih ovih izbornih ciklusa, uvek javljaju povišene tenzije i bezbednosne pretnje, pre svega za Srbe. Važno je da i na ovim izborima građani razumeju koliko je važna podrška Srpskoj listi, koliko je važan svaki glas i da srpski narod bude jedinstven na KiM, da ne dozvoli da bude majorizovan i da se njegov glas ne čuje - naveo je ministar.