22.02.2021.

23:31

Foto:

Vesti

HAŠKI TRIBUNAL EKSPRESNO IMENOVAO NOVOG SUDIJU U SLUČAJU GENERALA! Mladiću sude po kratkom postupku!

Haški tribunal planira da konačnu presudu generalu Ratku Mladiću, koji je prvostepeno osuđen na doživotnu robiju, objavi u maju ove godine uprkos tome što je jedan od postupajućih sudija umro.

Haški tribunal ekspresno je imenovao sudiju Mustafu el Baža, koji je u Apelacionom veću zamenio pokojnog kolegu Geberdaoa Gustavea Kama. Haška portparolka Helena Egelston, uprkos promeni u sastavu sudskog veća, kaže da se trenutno ne razmišlja ni o kakvom odlaganju izricanja presude!?!

- Projekcija roka za izricanje presude po žalbi u ovom predmetu trenutno se nije promenila. To je i dalje maj mesec - poručila je Egelstonova.

Velika bruka

Mladićeva porodica i advokati zbog toga strahuju da Haškom tribunalu uopšte nije ni bitno mišljenje novog sudije, već da samo pokušavaju da ga navedu da potpiše presudu i tako generala osudi "naslepo"!

Komentarišući ove navode, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, kaže za Informer da ga jako brine to što novom sudiji, bar zasad, neće biti produžen rok za upoznavanje sa predmetom.

- Tri meseca je jako malo vremena. Novoimenovani sudija za to vreme ne može ni da pročita ceo predmet, a kamoli da se ozbiljnije upozna s njim i analizira ga. Zato me i brine izjava portparolke u  Hagu da odlaganja konačne presude neće biti - ističe Darko Mladić, dodajući da je tri meseca dovoljno samo ako Haški tribunal traži sudiju koji će potpisati unapred donetu presudu.

- Ipak, ne verujem da je tako nešto zaista i realno. Mislim da će na kraju Haški tribunal odložiti donošenje pravosnažne presude i na taj način ostaviti vremena novoimenovanom sudiji da se upozna sa predmetom - naglašava Mladić.

Branko Lukić, advokat generala Mladića, na drugoj strani ocenjuje da bi bila velika bruka za Haški tribunal ako bi doneo odluku da nema odlaganja izricanje konačne presude.

- Ukoliko ostane maj kao okvirni datum i oni donesu presudu, takva presuda biće pod velikim znakom pitanja jer jedan od petoro sudija nije imao dovoljno vremena da se upozna sa predmetom. To je upravo sudija El Baž, koji je pre četiri dana imenovan na funkciju zbog smrti sudije Geberdaoa Gustavea Kama. Ako se ovo desi, to će značiti da Haškom tribunalu nije ni važno mišljenje novog sudije - upozorava Lukić.

Mora biti odlaganja

Prema njegovim rečima, ipak, Haški sud bi morao da odloži donošenje konačne presude Mladiću.

- U ovakvim situacijama, oni obično produžavaju rok za šest meseci. Međutim, ovaj predmet je toliko komplikovan i obiman da bi minimalno vreme koje je potrebno novom sudiji da se s njim dobro upozna bilo dve godine - zaključuje Lukić.