24.02.2021.

20:09

Foto:

Vesti

Ministar Dmitrović u Despotovcu: Dobar internet i seoske zadruge oživeće selo

U razgovoru sa predsednikom opštine Nikolom Nikolićem, zaključeno je da je oživljavane sela i ostanak mladih, od ključnog značaja za dalji razvoj opštine, a uspešan cilj tih mera, u saradnji sa Vladom Srbije, bio bi povratak 7.000 mešana koji danas rade u Evropskoj uniji. Ministar je podvukao da je o ovoj temi već imao konsultacije sa ministrom Milanom Кrkobabićem.

Informer

-Кulturne manifestacije kao što su Džast aut (viteški festivgal u Manasiji), Dani Srpskog preobraženja, a zatim blizina manastira Manasija i Resavske pećine, doslovno su stajne tačke za razvoj ovog područja. Polazeći od toga da se dosta obrazovanih mladih ljudi vratilo u Despotovac, trebalo bi znatno povećati njihovo učešće u realizaciji internet promocije svog kraja - rekao je Dmitrović.

Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić, izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Srbije formiranjem ovog ministarstva imala sluha za razvoj demografski ugroženih opština.

-Ne smemo dozvoliti da nas zadesi sudbina Ruminije i Bugarske, koje u pograničnom pojasu u dužini od 100 kilometara imaju potpuno prazna sela i napuštene kuće - rekao je Nikolić.

Informer

- Upravo iz tih razloga lokalna samouprava je zadržala sve mere koje se odnose na porodicu , a neke je i pojačala . Prema njegovim rečima, tri su osnovne stvari vezane za razvoj Despotovca: dobra infrastruktura, kvalitetna internet mreža i pomoć poljoprivrednicima za plasiranje proizvoda.

-Ako kao lokalna samouprava u saradnji sa ministarstvom i Vladom Srbije, uspe u ovome, vratićemo više od 7000 naših komšija koji se trenutno nalaze u EU na privremenom radu - izjaio je Nikolić.