24.02.2021.

20:43

Foto:

Vesti

SRBIJA ODBRUSILA BRISELU, TO ŠTO STE URADILI JE NEDOPUSTIVO I NEUMESNO! EP zahteva da oni koji nisu priznali lažnu državu to učine bez pogovora, Selaković odmah reagovao!

On smatra da je najblaže rečeno nediplomatski, a za pregovarački proces Beograda i Prištine nekorisno to što je Spoljnopolitički odbor EP dopustio da se "lična lobistička inicijativa gospođe Viole fon Kramon pretoči u nešto što treba da bude zvanični dokument institucije EU".

Od institucije EU ministar očekuje da daju šansu dijalogu Beograda i Prištine time što će, kako kaže, stati na poziciju statusne neutralnosti, te da EU ne bude deo problema, već deo rešenja kada je reč o stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu.

Podsetimo, Spoljnoplitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o Kosovu za period od 2019. do 2020. godine. Izvestilac za Kosovo u svom tekstu poziva i pet zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova da to urade jer bi to bilo „korisno za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije".

Amandmanima je dopunjen tekst izvestioca Viole fon Kramon Taubadel koje je podržalo 50 poslanika, dok je njih 10 bilo protiv, a 9 uzdržano, preneo je Tanjug.

RUSIJA NA NOGAMA ZBOG DARE IZ JASENOVCA! Srbi su ponovo uz Ruse, sada u borbi protiv povampirenih neonacista koji bi da falsifikuju istoriju!

Ddijalog i normalizacija odnosa Beograda i Prištine ocenjeni su kao preduslov za napredak na putu evrointegracija obe strane, a zahteva se i puna primena do sada postignutih sporazuma. Istovremeno pozivaju se zemlje članice da ukinu vize za građane takozvanog Kosova.

Poseban naglasak u izveštaju o Kosovu stavljen je na podršku EP radu Specijalnog suda za Kosovo u Hagu, na borbu protiv korupcije i ogranizovanog kriminala na teritoriji Kosova kao i na poštovanje demokratskih vrednosti i statusa manjina.