25.02.2021.

23:30

Foto:

Vesti

NADLEŽNI PROVERAVAJU SUMNJIVE POSLOVE TAJKUNA! NBS istražuje Đilasove milione u Švajcarskoj!

Narodna banka Srbije (NBS) istražuje sumnjive milionske transakcije firmi koje su u većinskom vlasništvu Dragana Đilasa!
Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izdala je 17. februara nalog za kontrolu kompanije "Multikom grup", odnosno njene ćerke firme "Multikom open". Finansijski istražitelji NBS proveravaju kako su tačno Dragan Đilas i njegov brat Gojko u poreski raj u švajcarskom gradu Cugu prebacili 5.031.000 evra.

Tajkun se buni


Kako smo već pisali, Dragan Đilas je 2014. godine osnovao firmu "Multikom open AG" u Cugu i u njenu upravu postavio je rođenog brata Gojka. Đilas je potom lično zamenio brata u upravi firme, a u decembru 2020. promenio je i naziv kompanije u "Open internešenel AG". Za to vreme kapital ove firme se sa 3,7 miliona evra, koliko je iznosio 2018. godine, povećao na više od pet miliona evra.
Prema dokumentaciji švajcarskog privrednog registra, koju je objavio portal "Objektiv", u trenutku osnivanja firme "Multikom open AG" predsednik Upravnog odbora je bio Gojko Đilas, dok je član uprave bio izvesni Gvido Šmic-Krumaher. Dragan Đilas je potom promenio upravljačku strukturu kompanije, pa je umesto brata imenovao sam sebe za predsednika UO, dok je smenio i Krumahera i umesto njega imenovao izvesnog Paskala Šmida.

Đilas je 9. decembra 2020. promenio i naziv firme iz "Multikom open AG" u "Open internešenel AG". Za to vreme kapital firme je rastao, pa je tako 2018. iznosio 4,3 miliona franaka (3,7 miliona evra), dok sada iznosi 5.440.000 švajcarskih franaka ili 5.031.000 evra.
Komentarišući istragu NBS, Dragan Đilas kaže da je guvernerki Tabaković uputio dopis kako bi "ostao pisani trag da je prekršila zakon".

"Ovo ste uradili neposredno nakon višednevne hajke na mene i kampanje od strane tabloida... Sedam godina niste primetili ništa problematično u našem radu, ali ste posle laži o tome kako izbegavam plaćanje poreza investirajući novac u firmu čije je osnivanje u skladu sa zakonom prijavljeno NBS odlučili da pošaljete inspekciju. Nemam problem ni sa kakvom kontrolom od strane državnih organa, naprotiv, moje firme su svih ovih godina posećivale razne inspekcije i nikakvo kršenje zakona nije zabeleženo", napisao je Đilas.

Čemu kuknjava?

Komentarišući sve ove navode, Marko Matić iz Centra za odgovorne medije ocenjuje da svako kome je stalo do vladavine zakona bez ikakve zadrške podržava nadležne organe u njihovom poslu.
- Đilas i njegove firme odavno je trebalo da budu predmet temeljnih istraga državnih organa. Upravo pritisci i kuknjava lidera SSP dodatno govore da u istrazi treba ići do kraja i da ne sme da bude zaštićenih. Posebno je licemerno to što Đilas osporava pravo nadležnim organima da istraže poslovanje njegovih firmi, čime još jednom demonstrira svoju bahatost i aroganciju i svoje pogrešno uverenje da je iznad zakona naše zemlje - zaključuje Matić.