03.03.2021.

18:11 >> 19:06

Foto:

Vesti

NIKOME SVE, SVAKOME DOVOLJNO! Vučić posle sastanka sa Lajčakom: SRBIJU NIKO NEĆE UDARATI U GLAVU DA PRIZNA KOSOVO!

Vučić je istakao da je razgovor bio prijateljski i istakao najvažnije tačke tog sastanka.

- Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom i u svakom trenutku je spremna za taj dijalog. Pod dva, Srbija podržava napore Miroslava Lajčaka da kompromisom dođemo do rezultata. Pod tri, Srbija uz dobru volju učestvuje u razgovorima, ali uz poštovanje njenih interesa. Kompromisni dogovor glasi Nikome sve, a svakome dovoljno. Naša obaveza je da budemo odgovorni i posvećeni, jer bez toga neće biti napretka u evrointegracijama. Srbija je sve svoje obaveze iz dosad dogovorenog ispunila. Želim da istaknem i ličnu ulogu gospodina Lajčaka i trud u ovom dijalogu - rekao je Vučić.

Lajčak je istakao šta žele države članice EU.

- Voleo bih da dolazim ovde češće. Poslednji put sam bio pre pet meseci. Imao sam konstruktivne razgovore i u Prištini. Svima sam rekao isto, a i ponoviću. Države članice EU žele da se ovaj dijalog nastavi i okonča. Takođe, očekuje se da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u dijalogu za poslednjih 10 godina. Mi imamo dobar odnos sa SAD i sarađujemo sa njima po ovom pitanju. Čujem se nekoliko puta nedeljno sa Metjuom Palmerom koji nije mogao da dođe zbog situacije sa koronom. Drago mi je što je Vučić izrazio stav da je spreman u svakom trenutku da dođe u Brisel na nastavak dijaloga - rekao je Lajčak.

Predsednik Srbije primetio je da je specijalni predstavnik napravio lapsus.

- Ako neko misli da je moguće da se uzme čekić i udari Srbija u glavu i kaže "Vi sada morate da priznate nezavisno Kosovo", to se neće dogoditi. Ja ne moram da psujem i vičem, ja samo to kažem. Miroslav je malopre ispustio pa je rekao "Kosovo i Srbija", a zaboravio da se radi o "Beogradu i Prištini". Ali to je stav većine zemalja EU. Ako misle da će nečija batina da im napravi državu, neće biti tako. Drugo, ako je kompromis priznanje Kosova, ja ne vidim u čemu je tu kompromis. Ako vam neko kaže granice su ovakve ili onakve, gde je tu kompromis. Mi smo otvoreni i spremni za prave kompromise, a ne da kompromis bude "Izviniće ti se Đura što te je tukao" - pitao je Vučić.



Lajčak je danas posle podne stigao u Beograd, nakon što je prethodna tri dana boravio u Prištini, gde je razgovarao sa liderima političkih partija i aktuelnim rukovodstvom privremenih institucija u Prištini.