07.03.2021.

12:07

Foto:

Vesti

Ponovo će Srbija praviti automobile svetu, ovo je samo početak! PREDSEDNIK VUČIĆ u Novom Sadu na otvaranju fabrike kompanije Continental Automotiv /Foto/Video/

U fabrici će se proizvoditi napredni elektronski sistemi za upravljanje vozilom, a Vučić je tokom obilaska fabrike rekao da je reč o naprednoj tehnologiji koju će razvijati Kontinental u Novom Sadu.

- Dobro je da imamo ovo u Novom Sadu, ponovo će Srbija praviti automobile svetu - rekao je predsednik u obilasku fabrike.

Vučić je rekao da je danas veliki dan za Srbiju i dodao da je bio pesimističan i da se nadao da će se deo od ovoga ostvariti.

- Danas kada sam video šta će sve da se pravi nakon samo tri godine, prosto mogu samo da kažem da sam beskrajno srećan i ponosan na zemlju u kojoj živimo i ponosan na ljude koji rade ovde - rekao je Vučić.

Zahvalio se mladim ljudima, indžinjerima, koji su marljivo i teško radili, kako dodaje u prethodne tri godine.

Ističe da je ovo treći po veličini Continentalov centar.

- Ono što je za mene važno jeste, to što ovo sve izgleda potpuno drugačije neko pre nekoliko godina, i pokazuje koliko je i Vojvodina i Novi Sad, pa i cela Srbija napredovala - rekao je Vučić.

- Od septembra dualno obrazovanje biće na fakultetima u Novom Sadu. U aprilu ove godine biće oformljen prvi Institut za veštačku inteligenciju. To pokazuje koliko je Novi Sad uspeo da se izbori i bude ispred svih drugih po tom pitanju - najavio jue predsednik.

- Današnji dan je poseban, jer smo otvorili centar koji zapošljava 600 stručnjaka - rekao je Saša Ćuringa, direktor Continental Automotiv Srbija.

Predstavnici Kontinetala upoznali su predsednika sa prizvodima objasnivši mu da se tu neće praviti, na primer, samo instrument table i displeji već i pametni upravljački sistemi.

Vrednost investicije je 140 miliona evra.

Otvaranju fabrike prosustvuje i premijerka Ana Brnabić, ministarka privrede Anđelka Atansković i drugi predstavnici države i Novog Sada, kao i čelnici nemačke kompanije.

Nova fabrika kompanije Kontinental deo je poslovne jedinice Human Mac hine Interface (HMI) čiji je fokus na proizvodima u enterijeru vozila, a cilj im je da korisničko iskustvo vozača i putnika učine bogatijim i kvalitetnjim. Kontinental je globalni tržišni lider u tom sektoru.

Informer

Continental Automotiv Srbija

Potražnja za proizvodima iz oblasti autoindustrije, koji će se proizvoditi u Novom Sadu, značajno će rasti u narednom periodu, kažu u kompaniji.

Ta kompanija u Novom Sadu posluje pune tri godine u okviru svog centra za istraživanje i razvoj.

Do danas, ova firma je zaposlila više od 600 IT inženjera, koji su deo međunarodnog tima za razvoj tehnologije, koji broji ukupno 5.000 stručnjaka.

Informer

Continental Automotiv Srbija

Zbog novih projekata, trening centra laboratorija, ali i potrebom za novim zaposlenjima, kompanija će svoj prostor koji već poseduje u centru Novog Sada proširiti za još 1.500 kvadratnih metara.

Kompanija Kontinental, između ostalog, razvija pionirske tehnologije i usluge za održivu i povezanu mobilnost ljudi i njihovih dobara.

Osnovana je 1871. godine, a danas posluje u čak 59 zemalja. Širom svojih filijala, razvojnih centara i fabrika, Kontinental zapošljava više od 240.000 ljudi.