07.03.2021.

18:02

Foto:

Vesti

DOK SE PRAVA SRBA U HRVATSKOJ NE POŠTUJU, ONI TRAŽE... Linta: Neosnovan zahtev Hrvatskog nacionalnog veća!

Linta je podsetio da prema zakonu o službenoj upotrebi jezika i pisma lokalne samouprave u službenu upotrebu uvode jezik i pismo nacionalne manjine ako ona ima najmanje 15 odsto stanovništva.

Prema popisu stanoništva iz 2011. godine, učešće Hrvata u broju stanovnika Sombora je 8,33odsto, u Apatinu 10,42, a u Baču 8,39, naveo je Linta.

On je takođe ukazao da je bespredmetan zahtev Jasne Vojnić da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu na području čitave AP Vojvodina, pošto on već jeste službeni jezik, pored srpskog, mađarskog, slovačkog, rumunskog i rusinskog.

Linta je podsetio i da u AP Vojvodina živi svega 47.000 Hrvata ili 2,43 odsto stanovika, što je primer pozitivne diskriminacije prema toj nacionalnoj manjini, kao i da status službenog jezika hrvatski ima u Gradu Subotici, gde je učešće Hrvata 10 odsto, i u delovima grada Sombora i opština Apatin, Bač, Inđija, Sremska Mitrovica i Šid, odnosno u 11 naselja u kojima hrvatska manjina čini više od 15 odsto stanovništva.

Linta je istovremeno pozvao Jasnu Vojnić da javno zatraži od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska konačno počne da poštuje zakonske obaveze prema preostalim Srbima, odnosno da se srpski jezik i ćirilica počnu upotreblavati u praksi.

Takođe je poziva da javno zatraži od hrvatskog premijera da se srpski jezik uvede u službenu upotrebu u gradu Vukovaru gđe je učešće Srba više od trećine stanovništva, 34,87 odsto, i na taj način ispuni zakonsku obavezu.

Linta je podsetio da su prema hrvatskom zakonu o službenoj upotrebi jezika i pisma lokalne samouprave dužne da uvedu u službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ako ona čini najmanje jednu trećinu stanovništa (33,3 odsto), što je daleko više od 15 odsto koliko je predviđeno za nacionalne manjine u Srbiji.

Ukazao je da prema popisu stanovništa iz 2011. godine u Hrvatskoj u 23 lokalne samouprave Srbi čine više od trećine stanovništva u kojima se ne poštuje zakonska odredba o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćirilice.

U nijednoj od te 23 lokalne samouprave nisu postavljeni dvojezični natpisi institucija, naselja, opština i gradova, iako ima i mesta u kojima Srbi čine više od 90 odsto stanovništva.