09.03.2021.

13:54

Foto:

Vesti

ČOMIĆ: Vrednosti Saveta Evrope potrebnije nego ikada


Ona je na drugom sastanku Upravnog odbora zajedničkog programa EU i Saveta Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022", izrazila nadu da će Srbija i region utemeljiti i nastaviti da grade iste evrospske vrednosti kada su u pitanju ljudska prava.

- Kontekst ideja kojim je osnovan Savet Evrope je takav da su danas te ideje potrebnije nego ikada ranije - kazala je Čomićeva, navodeći da Savet Evrope nikada nije odustao od osnovnih vrednosti na kojima je nastao, a to su ljudska prava, pravda, sloboda, prava manjina, sloboda izražavanja, sloboda i prava ljudi.

Istakla je da je važno da Srbija da doprinos razvoju zakonodavstva u oblasti ljudskih prava, ali da je mnogo važnije postići napredak u razvoju društvenog dijaloga zašto se ti zakoni i donose.

Navela je da je uz podršku Saveta Evrope Srbija trenutno u procesu donošenja zakona o istopolnim zajednicama i dodala da će pre ili kasnije Srbija usvojiti taj zakon, ali osobe koje budu u takvim zajednicama mogu naići na problem kada otputuju u BiH ili Albaniju, zemlje u kojima takva prava nisu ostvarena.

- Pravo svake države je da na ovaj ili onaj način definiše prava ljudi ličnog svojstva da žive u istopolnim zajednicama, ali tako je i naše pravo da kažemo ''dobro, vi sada ne možete, ali hajde da napravimo nekakav dogovor, da nekim memorandumom, kod vas važi zajednica sklopljena u Srbiji - navela je Čomićeva.

Kaže da resorno Ministarstvo priprema veliki društvni dijalog o stanju mentalnog zdravlja nacije posle pandemije.

- Naša obaveza je da predviđamo šta će biti posle pandemije, što nas sve zajedno obavezuje da nastavimo saradnju sa Savetom Evrope i EU u ovom programu - navodi ministarka.