20.03.2021.

19:02

Foto:

Vesti

NASTAVLJA SE ISTRAGA TAJKUNSKIH MILIONSKIH MALVERZACIJA! Đilasu na tajnim računima našli 28.800.000 evra na koje nije platio porez!

Tajkunu Draganu Đilasu, lideru Stranke slobode i pravde, do sada je na tajnim računima širom sveta otkriveno 28,8 miliona evra na koje nije platio porez u Srbiji! Do sada je, kako saznajemo, pronađeno 57 njegovih tajnih računa u čak 17 zemalja, a istraga milionskih malverzacija se nastavlja i osnovano se sumnja da je tajkun u 'poreskim rajevima' sakrio još dosta novca.

Utvrđeno je da je Đilas velike pare sakrio u Švajcarskoj, Hongkongu i na Mauricijusu. Ipak, postoje dokazi da je tajkun milione iznosio i u Moldaviju, Bugarsku, američku državu Delaver, Luksemburg...

Čelična lejdi SNS nastavila da razvaljuje Đillasa: Je li, krimosu, koliko još imaš računa po svetu na kojima si skladištio opljačkane narodne pare?

Nema gde nema

Dokumentacija koju je Informer već objavio pokazuje da je Đilas preko ofšor firme 'Askanijus', čiji je krajnji vlasnik, na Mauricijusu u investicionom fondu 'Dojče sekjuriti' sakrio 5.741.025 evra (podatak od 12. decembra 2020). Zatim, na samo jednom računu firme 'Multikom open Hongkong', čiji je takođe krajnji vlasnik, ima 3.269.061 evro, ali postoje bankarski izvodi koji dokazuju da tajkun ima još najmanje tri računa u Hongkongu na kojima se ukupno nalazi oko 11 miliona evra! Nadalje, lider SSP na računima Sosijete ženeral i Unikredit banke u Švajcarskoj upravlja sa još 9.600.000 evra i 2.800.000 švajcarskih franaka. Za sve ovo postoje konkretni, sasvim proverljivi dokazi, brojevi računa i bankarski izvodi.

Gde je Đilasu do sada pronađen novac

* Mauricijus 5.741.025 evra
* Hongkong 11.000.000 evra
* Švajcarska 9.600.000 evra
2.800.000 švajcaraca

I dok se Dragan Đilas nije oglašavao ovim povodom, što je i najavio na konferenciji za novinare u petak, odakle je zapretio krivičnim prijavama zbog 'falsifikovanja dokumentacije' (!?!), izvršni direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić kaže da je otkrićem Đilasovih tajnih računa u inostranstvu počelo da se odmotava klupko malverzacija.

Informer

- Sve ovo će nas, uveren sam, sasvim sigurno dovesti do odgovora na pitanje o stvarnom bogatstvu i poreklu imovine lidera SSP. To neminovno dovodi i do pitanja zakonitosti, kao i pitanja da li je i na šta od tih silnih miliona Đilas platio porez u Srbiji? Javnost sada sa punim pravom očekuje brzu reakciju nadležnih državnih organa, pre svega tužilaštva. Ono bi moralo da sprovede temeljnu istragu kako bi ovaj slučaj na osnovu zakona u najkraćem mogućem roku dobio sudski epilog - apeluje Matić.

Biće toga još

Mario Spasić iz Saveta za monitoring ocenjuje da je Đilas postao apsolutni rekorder po broju tajnih računa u svetu.

Informer

- Sve ovo dovoljno govori o njemu samom. Glavno pitanje jeste, naravno, poreklo tog novca, odnosno da li je legalno zarađen ili je stečen krivičnim delom. Kada je ušao u politiku, Đilas nije imao ni izbliza ovoliko miliona. Kada je otišao sa vlasti, ispostavilo se da se tokom svoje vladavine dobro 'omastio'. Uveren sam da će u narednom periodu biti otkrivene još mnoge zanimljive stvari u vezi sa ovim slučajem - ističe Spasić.