23.03.2021.

21:11

Foto:

Vesti

SRBIJO, ZA OVO NEMAŠ ODBRANU, A TREBAĆE TI KAO "OZEBLOM SUNCE"! Haker daljinski ušao u fabriku vode, hteo da potruje ljude! Digitalni terorizam je stigao, IMA LI NAM SAPSA?!

Petog februara sprečen je napad na postrojenje za prečišćavanje vode u Oldsmaru na Floridi. Haker je daljinski ušao u sistem i podigao nivo alkalija u vodi na opasan nivo. Ali, operater je, primetivši nešto sumnjivo na displeju, na vreme otklonio problem.       

Dok čovečanstvo gleda šta radi američki Perseverance na Marsu, na Zemlji se polako ostvaruje jedna fantazija - nimalo kosmička koja bi prestrašila „očeve sajberpanka", a sada se sviđa mnogim običnim ljudima.
       
Da biste naručili taksi ili neki proizvod, kupili kartu, zauzeli mesto u redu, podigli novac ili ugovorili bilo koju uslugu - sada je dovoljno da na pametnom telefonu par puta tipnete ono što treba.
       
Bezbednosne kamere su povezane sa sistemom za prepoznavanje lica i već pomažu u hvatanju kriminalaca.
       
Hirurzi operišu pacijente na daljinu - rukama robota.

VAKCINISAO SE I PUTIN, MOSKVA NE OTKRIVA KOJE CEPIVO JE PRIMIO! Rusija ima čak tri vakcine protiv korone!

Bespilotna vozila žlutajuž putevima, a dronovi posmatraju kako sazrevaju lubenice.
       
Pametne kuće eliminiše potrebu da ustanete iz kreveta da biste uključili svetla, nahranili ribice u akvarijumu ili navukli zavese.
       
Svuda postoje senzori: neki štite od curenja cevi, drugi vas obaveštavaju gde vam je trenutnodete, a treći signaliziraju nepozvane goste dok ste na odmoru.
       
Po istorijskim merilima, sve ovo je brzo ušlo u naš život - čak ni jedna generacija nije stigla da se promeni. Ovo nije let za Mars, ali pisac naučne fantastike Brjus Sterling s pravom primećuje „Budućnost je započela".
       
Hakeri su već godinama pretnja, ali je digitalizacija stvorila osnovu za novu pretnju, mnogo veću.
       
U naučnom magazinu Nature izraelski naučnici su objavili da bioteroristi, ubacujući se u laboratorijske računare, mogu stvarati opasne viruse tuđim rukama.

Informer

Prošle godine je otkriveno da program BadPower može zapaliti pametne telefone pri brzom punjenju.

Drugim rečima, takva osoba još nikoga nije opljačkala, ali računar, na osnovu analize mase arhivskih zapisa, procenjuje da će se pljačka uskoro dogoditi, pa se sam obraća policiji.