24.03.2021.

16:40

Foto:

Vesti

KURTI BI DA SRBI PRIZNAJU TZV. KOSOVO, ali odbacuje razgovor o Zajednici srpskih opština: Može da postoji Zajednica opština u planinama, ali ne i ZSO!

Kao ostale principe Kurti je naveo da Beograd treba da prizna navodne zločine na Kosovu, da se dijalog zasniva na "jednakosti obe strane" i da korist od dijaloga imaju građani, a ne političari.

On je to rekao u utorak u razgovoru za Kosovsku fondaciju za otvoreno društvo (Kfos) i dodao da su to četiri principa kojima bi, kako smatra, trebalo da se rukovodi dijalog pod pokroviteljstvom EU, prenosi Priština insajt.

Kako je rekao, nova administracija u Prištini moraće da proceni situaciju pre nastavka dijaloga, koji bi, kako kaže, trebalo da se dobro pripremi kako bi se izbegao novi neuspeh.

"Ono o čemu bi trebalo da se razgovara bez pripreme je pitanje nestalih. Srbija ima podatke koji mogu da pomognu u rešavanju sudbine nestalih. U Beogradu imaju podatke i arhive o tome", tvrdi Kurti.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, on je kazao da svaka organizacija mora da bude u skladu sa Ustavom i odbacio razgovor o formiranju ZSO.

"Može da postoji Zajednica opština u planinama Rugova, Šar planini ili reci Lepenac, ali ne može da postoji Zajednica opština zasnovana na etnicitetu", rekao je Kurti.