26.03.2021.

12:45

Foto:

Vesti

Godišnjica zločina u Sijekovcu! Linta: Počinjena je monstruozna i brutalna likvidacija 9 srpskih civila, ZA KOJU NIKO NIJE ODGOVARAO!

U današnjem saopštenju za javnost, on je istakao da je u pitanju "prvi masovni zločin prema civilima u BiH i tim pokoljem 26. marta 1992. godine počeo je neobjavljeni rat protiv srpskog naroda u BiH".

 -Tokom višemesečne hrvatsko-muslimanske okupacije u Sijekovcu je počinjen ratni zločin nad ukupno 46 srpskih civila, uglavnom žena, dece i staraca, među kojima je najmlađa žrtva bio dečak od 17 godina a najstarija muškarac od 77 godina. Mesec mart je poznat po zlu Srbima u Brodu i Bosanskoj Posavini jer su 3. marta 1992. godine jedinice Hrvatske vojske prešle most na reci Savi i zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim formacijama izvršili okupaciju tadašnje opštine Bosanski Brod - naveo je Linta.

Informer

Miodrag Linta

On je istakao da je tim oružanim činom počela agresija Hrvatske na BiH s ciljem masovnog ubijanja i etničkog čišćenja Srba sa njihovih viševekovnih teritorija.

Linta je podsetio da je za ovaj svirep zločin u Sijekovcu osuđen jedino Zemir Kovačević, i to "na ponižvajuću kaznu od svega 10 godina zatvora".

- Navedeni zločin je posebno strašan jer su među počiniocima bili komšije Muslimani i Hrvati. Veliki broj ljudi koji su učestvovali u zločinu u Sijekovcu i brojnim drugim mestima na području Broda i Posavine sede mirno i nikada nisu odgovarali za monstruozna zlodela koja su počinili prema Srbima tokom 1992. godine - rekao je Linta.

On je naveo da je u Posavini od marta do oktobra 1992. godine ubijeno više od 3.500 Srba i da je postojalo je 56 logora u kojima su Srbi mučeni na najsvirepije načine i deo u njima likvidiran, i pozvao Tužilaštvo Srbije da procesuira odgovrne za te zločine.