07.04.2021.

10:09

Foto:

Vesti

Susret Selakovića i Lavrova u Rusiji 16. aprila, prva poseta Moskvi

Dvojica ministara, kako se očekuje, razradiće Plan konsultacija između Ministarstva inostranih poslova Rusije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije za 2021. i 2022, koji su parafirali prilikom Lavrovljeve posete Beogradu u decembru prošle godine. Tema razgovora biće i perspektiva dijaloga Beograda i Prištine, energetska i vojna saradnja Srbije i Rusije, kao i dalji razvoj sveukupnih bilateralnih odnosa dveju zemalja.

Tokom poslednje posete Beogradu, Lavrov je poručio da se Rusija zalaže za to da Rezolucija 1244 bude u temelju traženja svakog dogovora Beograda i Prištine.

- Ulogu posrednika je odobrila Generalna skupština UN i EU treba da je realizuje nepristrasno i da savlada otvorenu sabotažu Prištine oko svih dogovora koji su bili postignuti pre više godina, uključujući i obavezu da se formira Zajednica srpskih opština - rekao je tada Lavrov.

Govoreći o snabdevanju Srbije ruskim gasom, predsednik Aleksandar Vučić je tom prilikom poručio da mu je više puta sugerisano da kupuje gas sa Zapada, ali da je za nas ruski najjeftiniji.