07.04.2021.

14:22

Foto:

Vesti

DA SE JASENOVAC NIKAD NE ZABORAVI! Narodnoj skupštini predat Predlog Rezolucije O USTAŠKOM GENOCIDU nad Srbima, Jevrejima i Romima!

SAD ili NIKAD! Ovim sloganom članovi Udruženja logoraša Jasenovca, boračkih organizacija (SUBNOR) i Zajednice udruženja žrtava Drugog svetskog rata, u ime 200.000 svojih članova, na čelu sa nekolicinom preživele dece logoraša ozloglašenog ustaškog logora smrti Jasenovac, obraćaju se najširoj srpskoj javnosti, a posebno srpskim intetelektualcima i čitavom narodu, sa zahtevom da podrže izglasavanje Predloga Rezolucije o ustaškom genocidu Nezavisne Države Hrvatske  nad Srbima, Jevrejima i Romima (1941-1945) i proglašavanje Dana genocida nad Srbima u 20. veku.

Predlog Rezolucije koju je sačinio međunarodni tim eksperata upućen je 16. marta Narodnoj skupštini Republike Srbije u dubokoj veri da će poslanici aktuelnog saziva Rezoluciju kao dokument od istorijskog značaja posle osam decenija zakašnjenja da izglasaju po hitnom postupku 22. aprila na Dan proboja Jasenovca, a u znak sećanja na žrtve NDH.

Sloganom SAD ili NIKAD, koji je ujedno i opomena i vapaj, preživelih oko 300 zatočenika jednog od najbestijalnijih logora u novijoj svetskoj istoriji, zapravo, nedvosmisleno upućuju podršku naporima međunarodnih organizacija, institucija i vlada, poput austrijske, koja je 2018. zakonom zabranila upotrebu ustaških simbola u Blajburgu. Predlog ove Rezolucije daje podršku i apelu Svetskog jevrejskog kongresa da se osudi ustaški genocid, kao i antifašističkim organizacijama u Hrvatskoj koje su dale rok da se do 22.aprila donese zakon o zabrani upotrebe ustaškog pozdrava “Za dom spremni“.

Podršku usvajanju Rezolucije o ustaškom genocidu i ustanovljenju Dana ganocida nad Srbima u 20. veku već su dali akademik Jelena Guskova, akademik Vasilije Krestić, istoričar Ljubodrag Dimić, Savez organizacija srpskih studenata iz inostranstva (OSSI), prof. dr Beri Lituči iz Instituta za Jasenovac u Njujorku, istoričar Mirko Galaso sa Univerziteta Udine (Italija) i brojni drugi intelektualci.