09.04.2021.

12:50

Foto:

Vesti

/VIDEO/ Japanci grade fabriku pogonskih motora za električna vozila! Predsednik Vučić: Ovo je 7. fabrika u Novom Sadu, uz Kontinental je "šlag na torti"

Nakon sastanka je razmenjen Okvirni sporazum između Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i japanske grupacije NIDEC Corporation, koja će da izgradi fabrike pogonskih motora za električna vozila u Srbiji.

- Hvala vam na ovom veličanstvenom poklonu za Srbiju. Ovo je velika radost jer je ovo jedan od projekata koje suštinski menja našu zemlju.  Imamo dva cilja: da pobedimo pandemiju i da imamo što veći rast. Da bismo to postigli, treba nam što više direktnih investicija, posebno stranih - rekao je predsednik Vučić.

- Pored fabrike, kompanija Nidek u Novom Sadu će otvoriti razvojno-istraživački centar, što znači nova radna mesta. U startu će ova fabrika zaposliti 480 radnika - dodao je.

Predsednik ističe da je ovo 7. fabrika koja se otvara u Novom Sadu, a uz Kontinental je "šlag na torti".

- Ne mogu da zaboravim i fabriku čokolade, i ona je slatka, ali će ova kompanije doneti mnogo veći profit gradu i pomoći će daljem razvoju infrastrukture. Mi ćemo pokušati, iako je teško da prestignemo mediteranske zemlje, bićemo u prve 3-4 zemlje po stopi rasta. Nezvanično smo u prva 3 meseca ove godine nadmašili smo svoja očekivanja i imamo rekordan nivo stranih direktnih investicija - kaže predsednik.

Vučević: Iz Japana stižu super vesti

- Sa dalekog istoka kao što se sunce rađa, iz Japana stižu super vesti - rekao je na početku obraćanja Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Vučević je zahvalio predsedniku Vučiću i Nidek korporaciji na saradnji.

- Sa delegacijom japanske grupacije NIDEC Corporation koja planira izgradnju fabrike pogonskih motora za električna vozila u Srbiji. Važan dan za našu Srbiju - rekao je predsednik.

- Važan dan za Srbiju! - napisao je predsednik pre sastanka.

Obraćanje predsednika korporacije Nidek Ðun Sekijem

Zahvalan sam na ovoj prilici i saradnji, istakao je predsednik korporacije Nidek Ðun Sekijem.

- Mi imamo negde oko 14.000 zaposlenih u našoj korporaciji i zato mi je veliko zadovoljstvo što mogu da se pohvalim i pokretanjem našeg posla i u Srbiji - rekao je predsednik korporacije Nidek Ðun Sekijem i dodaje da je u današnje vreme još teže utvrditi posao, ali mi imamo dugoročne planove i zato smo se i odlučili da razvijemo naš centar i u Srbiji.

- Što se tiče budućih projekata, mi imamo ćemo proširiti našu proizvodnju. Do pre 20 godina dosta kompanija dolazila je u Kinu, u Šangaju, od siromašnog polja, postali su veoma bogato nasilje. Mi smo želeli da budemo partneri sa njima, a sada smo velika kompanija koja i dan danas raste, i nadam se da će se i ovde dogoditi isto. Početak izgradnje nove fabrike u Novom Sadu je prvi korak u tome, planiramo da uložimo milion evra u naš razvoj, a taj novac biće investiran u Srbiji - rekao je predsednik korporacije Nidek Ðun Sekijem i dodaje da je u planu da se napravi najekonomičniju i najefikasniju fabriku i kada je ekologija u pitanju.

- U mom razgovoru sa predsednikom Vučićem, gradonačelnikom Novog Sada i članovima Vlade videli smo da imamo iste ciljeve, ista ulaganja i svi verujemo da naši dobri i prijateljski odnosi mogu dalje da nastave svoj razvoj i ulaganja zahvaljujući ovoj inicijativi i zato smo dobili veliku podršku srpskih čelnika.

Predsednik korporacije Nidek Ðun Sekijem dodaje da je zahvalan i da se nada da će doprineti razvoju Srbije ovim projektom.

Za kraj predsednik korporacije zahvalio se svima na podršci te je poželeo srećan i uspešan rad.