20.04.2021.

09:32

Foto:

Vesti

Srpska liga: Izgraditi ekološku patriotsku svest kod građana Srbije

 

- Rudarski basen Kolubara je jedna od najvažnijih pokretača srpske privrede i energetike, dok novootvoreni površinski otkop Radljevo-Sever obezbećuje ugalj za sledećih 60 godina, a ukoliko nema uglja, nema ni struje, stoga Srbija ne sme dozvoliti da se nađe u poziciji da troši sav novac na kupovinu struje iz inostranstva - kaže Đurđev.

Srbija i dalje spada u ekološki najočuvanije zemlje sveta, zato je srpski nacionalni interes 21. veka je i odbrana našeg životnog prostora, kao zdravog i pogodnog za život, a svaki pojedinac može uraditi mnogo u zaštiti životne sredine, zbog čega je neophodno izgraditi jaku ekološku patriotsku svest, pojašnjava Đurđev, dodajući da je od presudnog značaja kućno vaspitanje, i dobri primeri koje roditelji daju svojoj deci, učeći ih da imaju pozitivan odnos prema nacionalnom ekološkom blagu i prirodi, a samim tim i prema njenoj zaštiti. Takođe, neophodno je informisati građane da razlikuju ekološki patriotizam od ekološkog terorizma. 

- Srpska liga predlaže da se u sve osnovne i srednje škole u Srbiji kao samostalan i obavezan predmet uvede zaštita životne i nacionalne sredine i da ekologija bude sastavni deo života svakog državljana Srbije, ali i da se vrati praksa mladih gorana, koji bi, zajedno sa nastavnicima i profesorima učestvovali u aktivnostima u prirodi, poput pošumljavanja, sakupljanje smeća i otpadaka – zaključuje Đurđev.