22.04.2021.

19:26

Foto:

Vesti

BITI SRBIN ZNAČILO JE BITI SUVIŠAN! Vučić na otvaranju izložbe o Jasenovcu: Svako ko zaboravi ubijene, ubio ih je još jednom! /VIDEO/

- Danas smo se okupili ovde da vidimo izložbu slika i sestre Marije. Važno je reći, u Jasenovcu ono što su činili ti ljudi, koji ne pripadaju ljudima, ne bi činile ni zveri. Okupili smo se oko izložbe koja je, evo paradoksa, nadahnuta onim što se dešavalo u Jasenovcu. Znamo iz istorije crkve da su prvi hramovi realizovani na mestima gde su stradali mučenici za Hrista i Bog je hteo da na takvim mestima nikne svetinja i manastir i da mesto stradanja bude mesto okupljanja monaha i monahinja. Jasenovac je danas poznat po velikom zlu, ali i po manastiru koji sve više daje duhovni mir. Na mestima najvećeg zla niču svetinje u znak molitvenog sećanja. Jasenovac mi daje najveću snagu, ne samo meni, svakome, da ostane čovek. Jasenovac ne sme biti zaboravljen, već mora da nas inspiriše da budemo ljudi - rekao je Patrijarh.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Jasenovac budi sećanja na detinjstvo.

- Jasenovac je najtužnija reč moga detinjstva. Slušao sam o tome zaprepašćen i nisam verovao da je tako nešto moguće. Večeras smo se okupili oko tog sećanja i ne dozvoljavamo da ono ode. Prenosimo ga na generacije koje dolaze. Jasenovac je odneo više od 500 hiljada srpskih života, romskih i jevrejskih. To su ljudi koji su u ime neke svoje države rešili da pobiju toliko ljudi. Baš na današnji dan logoraši su se odlučili na proboj jer su shvatili da niko od njih neće ostati živ, a ovako je od njih 1.000 ostalo njih 100 da prenesu te stravične događaje. Najstravičnija priča je da je nakon te 1945. godine arhiva u kojoj je pisalo sve gde su ta deca odvođena, mučena, ta arhiva je odneta od strane tadašnje UDBE. Zato sam zahvalan svima koji rade na sećanju tog zločina - rekao je Dodik.

Informer

- Današnji dan nije samo sećanje, današnji dan je i potvrda koliko je malo potrebno za radikalno zlo. Čitav jedan narod, srpski narod, bio je suvišan. Svako dete, svaka žena... Biti Srbin značilo je biti suvišan. Proterivanje, pokrštavanje i ubijanje su bile alatke za istrebljenje naroda. Zato uzimamo na sebe da imamo pravo da kažemo šta se zaista dogodilo. Nobelovac Jevrejin rekao je da "Svako ko zaboravi ubijene, ubio ih je još jednom". Ne zaboravljajući zločine nad nama, ne zaboravljamo ni zločine nad drugima. Prihvatili smo i naše grehe i u velikoj meri i platili. Zbog žrtava danas neću da odgovaram na komentare pojedinih političara iz Hrvatske. Ponosan sam što ovakve događaje obeležavamo uvek sa Republikom Srpskom - rekao je Vučić.

Odbor Srpske Pravoslavne Crkve za Jasenovac, Muzej žrtava genocida i Istorijski muzej Srbije priređuju izložbu pod nazivom "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja", koju čine radovi monahinje Marije (Antić) iz srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, Eparhija slavonska.