23.04.2021.

11:48

Foto:

Vesti

OTVORENA NOVA AMBASADA NEMAČKE U BEOGRADU! Mas: Središte je reč koja najbolje opisuje ovo lepo zdanje. Ono se nalazi u srcu Beograda /FOTO/

Vrpcu su svečano presekli Mas, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

- Središte je reč koja najbolje opisuje ovo lepo zdanje. Ono se nalazi u srcu Beograda, blizu dinamičnog centra, i političkog srca zemlje - rekao je Mas u svom obraćanju.

Kazao je da je moderna zgrada i simbol odnosa dve zemlje, te podsetio da je Nemačka Srbiji najveći bilateralni trgovinski partner, da su nemačke kompanije investirale velike svote u Srbiju, a i da je razvojna saradnja u Srbiji intenzivira, te je preko nje investirano dve milijarde evra.

Ukazao je i da mnogi mladi Srbi uče nemački na "Gete institutu" u Beogradu, koji je prošle godine obeležio 50 godina postojanja, te dodao da posebno profitiraju odnosi dve zemlje od 400.000 građana srpskog porekla koji žive u Nemačkoj.

- Sve to su važne veze koje nam dozvoljavaju da zajedno gledamo u budućnost, ali istovremeno ne smemo zaboraviti na prošlost - kazao je Mas.

On je podsetio da je 6. aprila obeležena 80-ta godišnjica bombardovanja Beograda od strane nacističke Luftvafe, u kojem je ubijeno na hiljade ljudi i razoren grad.

- To je bio samo početak velikih zločina tokom nemačke opsade Srbije, usled kojege je izbrisan jevrejski život u Srbiji. Svesni smo teških zločina koje su počinjeni na teritoriji Srbije i to nikada nećemo zaboraviti. Na nemačkoj vladi je posebna odgovornost da sećanje na sve što se dogodilo tada sačuva i pre svega sećanje na žrtve - naglasio je šef nemačke diplomatije.

Informer

Hajko Mas

Odgovor na taj tamni deo istorije, prema njegovim rečima, je evropska integracija.

- Evropska integracija je zapadnoj Evropi donela mir i blagostanje posle Drugog svetskog rata. Nikada nije bilo tako duge faze mira. Uveren sam da evropska integracija i zemljama Zapadnog Balkana u težnji ka miru i blagostanju može pomoći. Zato je Nemačka na strani Srbije u procesu približavanaj EU kao pouzdan partner - objasnio je on.

Mas je rekao da su za Nemačku zemlje Zapadnog Balkana deo EU.

Istakao je da su na tom putu potrebne ambiciozne reforme i pomirenje u regionu.

S tim u vezi je kazao da ga raduje što je juče i danas imao konstruktivne razgovore, i najavio da će se Nemačka zalagati da proces proširenja dobije novu dinamiku.

- Tome doprinosi i novo zdanje - dodao je on.

Mas je kazao da je siguran da će pandemija biti prevaziđena i da novo zdanje ambasade biti ponovo mesto daljih novih susreta.

- U središtu Beograda i nemačko-srpskih odnosa - konstatovao je on.

Informer

Otvaranje nemačke ambasade u Beogradu

Predsednik Skupštine Ivica Dačić ukazao je da je Ambasada Nemačke na starom mestu u samom centru Beograda, gde su Beograđani navikli da je vide.

- Siguran sam da su i oni srećni što će ovakvo moderno zdanje ulepšati jednu od naših najlepših ulica - dodao je on.

Dačić se nemačkom ministri zahvalio na podršci koju Nemačka kao najsnažnija članica EU pruža Srbiji delotvorno na njenom evropskom putu.

- Srbija je okrenuta snažnom partnerstvu sa Nemačkom. Skoro 70.000 grajdana Srbije radi u nemačkim kompanijama koje su veliki oslonac našoj ekonomiji. Uvek ističemo da je Nemačka ključni partner ne samo u okviru EU i da naše učešće u nemačkom trzištu i njeni investitori čine temelj te saradnje - kazao je on.