28.04.2021.

20:19

Foto:

Vesti

VULIN: Na današnji dan u austrougarskoj tamnici u Terezinu svoju pravednu dušu je ispustio Gavrilo Princip!

- Na današnji dan u austrougarskoj tamnici u Terezinu, nakon godina mučenja i izgladnjivanja, svoju pravednu dušu je ispustio Gavrilo Princip. Nije dočekao da vidi smrt zločinačke k.u.k. monarhije, ali nije umro uzalud. Ideali njegove mladosti su ideali svih Srba, sloboda iznad svega - izjavio je Vulin.

Kako je saopšteno iz PS, Vulin je nalgasio da dokle god ima Srba, ime Gavrila Principa će se pamtiti, a njegova žrtva slaviti.

Gavrilo Princip rođen je 1894. godine u zaseoku Obljaj kod Bosnaskog Grahova.

Kao gimnazijalac se 1911. godine u Sarajevu pridružio organizaciji "Mlada Bosna", čiji cilj je bio da se okonča austrougarska okupacija Bosne i Hercegovine i da se ona ujedini sa Srbijom.

Princip je, delujući sa grupom istomišljenika u Sarajevu, 28. juna 1914. ubio austrougarskog prestolonaslednika, nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Austrougarska je pod pritiskom Nemačke taj atentat iskoristila da optuži Srbiju i objavi joj rat, čime je zvanično počeo Prvi svetski rat.

Princip je za atentat osuđen na 20 godina zatvora, a kaznu je izdržavao u teškim uslovima u samici austrougarskog dvorca Terezin.

U ćeliji se razboleo od tuberkuloze i na kraju preminuo od posledica bolesti i neuhranjenosti 28. aprila 1918. godine.