05.05.2021.

14:13

Foto:

Vesti

POPOVIĆ IZ MOSKVE: SRPSKI I RUSKI NAROD NAJVEĆE ŽRTVE NACISTIČKE AGRESIJE, NEĆEMO DOZVOLITI REVIZIJU ISTORIJE!



Učestvujući u onlajn konferenciji „Između rata sećanja i revizionizma: Ko i zašto danas relativizuje
Dan pobede?“, Popović je istakao da se zbog današnjih geopolitičkih interesa pojedinih sila prekrajaju istorijske činjenice i relativizuju žrtve koje su položene u borbi za slamanje nacizma u Evropi.

- To govori o poraznoj stvarnosti da trenutni geopolitički interesi, u ovom slučaju interesi NATO
država, mogu bezočno da prelaze preko miliona nevino ubijenih Srba i Rusa, preko razorenih gradova, sela i privrede, preko koncentracionih logora - rekao je Popović, koji je ujedno i predsednik Fondacije Besmrtni puk u Srbiji.

On je istakao da se u ovom trenutku vodi propagandni rat protiv Rusije sa ciljem da se falsifikuje uloga Crvene armije u oslobađanju Istočne Evrope od nacizma.

- U tom propagandnom ratu veliča se nacionalistička ideologija naroda Istočne Evrope iz perioda
nacističke okupacije. Zapadnim NATO silama danas ne smeta nesporna činjenica da su te nacionalističke ideologije i njihove vođe, poput Stepana Bandere u Ukrajini, služile nacistima i direktno učestvovale u vršenju najmonstruoznijih zločina - rekao je Popović.

On je istakao da ovaj propagandni rat ima za cilj da oblikuje umove novih generacija u Evropi, kako bi se u budućnosti stvorila atmosfera za neku novu agresiju na Rusiju.

Popović je istakao da je srpski narod, kao i ruski, preživeo, posebno devedesetih godina, a preživljava i danas, kontinuiranu i sistematičnu satanizaciju.

- Uporno i agresivno je stvarana slika o Srbima kao narodu agresoru da bi se opravdalo razbijanje Jugoslavije i cepanje srpskog nacionalnog bića u više novostvorenih država pod kontrolom NATO pakta - objasnio je Popović.

On je istakao da su brisana sećanja na zločine okolnih naroda i njihovu odanost nacističkom okupatoru, jer su ti nacionalizmi - ustaški, muslimanski, albanski i montenegrinski - bili osnova za stvaranje novih država kao NATO protektorata na Balkanu. 

- Srbija nije deo NATO pakta, niti će ikada biti. Zato nas ta propaganda revizije istorije i širenja laži o ulozi ruskog i srpskog naroda u Drugom svetskom ratu ne dotiču - rekao je Popović.

On je naveo da „borbu za istinu o Drugom svetskom ratu dugujemo svim velikim žrtvama naših naroda, velikom herojstvu i stradanju naših predaka“. 

- Nije moguće sačuvati slobodu i nezavisnost, bez sećanja na oslobodioce i njihovu žrtvu za našu slobodu. Samo podsećanjem na cenu današnjeg života u slobodi, mi možemo nadahnuti nove generacije naših naroda da budu spremne da tu slobodu po svaku cenu čuvaju i brane - rekao je Popović.

On je istakao da borba protiv revizije istorije nikada nije bila potrebnija nego sada, ali i upozorio da će ta borba biti teška i dugotrajna.

- Ali siguran sam da ćemo i u toj borbi pobediti, jer mi smo pravoslavci, i znamo da na kraju istina i pravda uvek trijumfuju - zaključio je Popović. 

Konferenciju „Između rata sećanja i revizionizma: Ko i zašto danas relativizuje Dan pobede?“,
organizaovao je danas, povodom obeležavanja 9. maja, Dana pobede, Centar za ruske studije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Na konferenciji su učestvovali prof. dr Jelena Guskova sa Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, Jevgenij Baranov, direktor „Ruskog doma“ u Beogradu, dr Mile Bjelajac, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije, dr Zoran Milivojević, ambasador u penziji, doc. dr Željko Budimir, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci i Dušan Proroković, direktor Centra za evroazijske studije Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

Moderator konferencije bio je Siniša Atlagić, profesor Fakulteta političkih nauka i direktor Centra
za ruske studije.