06.05.2021.

19:49

Foto:

Vesti

HOĆE HAOS! ĐILASOVSKA OPOZICIJA NAJSTRAŠNIJE UCENJUJE! Ili nam dajte RTS ili bojkot izbora!

Svi urednici RTS-a moraju da budu smenjeni i novi postavljeni najkasnije do 1. oktobra! Ako se to ne desi, opozicija će na proleće sledeće godine bojkotovati izbore! Ovo je glavni zahtev za 'poboljšanje izbornih uslova u Srbiji' koji su juče postavili lideri šest opozicionih stranaka, predvođenih tajkunom Draganom Đilasom.

Drugi zahtev đilasovaca jeste da se jedna nacionalna frekvencija dodeli TV N1, 'koja bi se profesionalno bavila svojim poslom'!?!

Besmisao opozicije

Dragan Đilas (SSP), Zoran Lutovac (DS), Đorđe Pavićević (NDBG), Pavle Grbović (PSG), Janko Veselinović (PZP) i Nebojša Zelenović (ZZS), posle video-konsultacija sa evroparlamentarcima, na kojima se pričalo o medijima saopštili su svoje 'uslove i zahteve'.

- Glavni uslov je jedan. Prvi oktobar je poslednji rok kada ono što bude dogovoreno u okviru ovog dijaloga mora biti i implementirano. To znači da budu usvojeni potrebni zakoni, da se postave novi urednici i tako dalje. U suprotnom, neće biti razgovora o našem učešću na budućim izborima - poručili su samozvani lideri opozicije.

I dok niko od njih nije juče hteo da govori za Informer, stručni sagovornici Informera složni su u oceni da đilasovci zapravo ne žele nikakav kompromis, već da traže izgovor za bojkot.
Poslanik SNS-a Nebojša Bakarec kaže da ovom delu opozicije uopšte nije stalo do dijaloga.

- Đilasovci traže da se TV N1 mimo zakona dodeli nacionalna frekvencija, traže da se na Javni servis uvede nekakav nezakoniti sistem 'par-nepar', gde bi đilasovci svaki drugi dan uređivali Javni servis. Šest stranaka iz opozicije zahteva da vlast primeni njihove zahteve do 1. oktobra ili će oni da urade to i to?! Čekajte, pa tu nema kompromisa. Tu nije ni potreban dijalog. Kažu, ponovo ćemo da bojkotujemo izbore, a najsmešnije je to što PSG i ZZS uopšte nisu bojkotovali izbore 2020! - kaže Bakarec.

Analitičar Branko Radun ističe da je ovo 'još jedan od brojnih besmisla opozicije'.

- Ovo je svesno traženje nerealnih zahteva i pravljenje izgovora za bojkot. Ne mogu stranke da uređuju Javni servis. Postoji zakon kako se uređuje program. Čak ni direktor ne uređuje RTS, već urednici. Stranke nisu prisutne ni u Upravnom odboru Javnog servisa. Ovi zahtevi su toliko besmisleni da ih je teško objasniti ikako drugačije nego kao prljavu politiku - naglašava Radun.

I politikolog Jelena Vukoičić kaže da 'Đilas i ekipa' traže razloge za bojkot izbora.

- Čini se da Đilas, kao i pre prošlih izbora, traži razlog za bojkot pošto je svestan da na njima nema nikakve šanse. Osnovni problem stranaka koje su nekada činile Savez za Srbiju jeste u tome što one godinama pokušavaju da se predstave u javnosti kao nekakva politička većina u Srbiji, koja ne može da dođe do izražaja zbog 'autoritativne' vlasti. Činjenica je, ipak, da oni svi zajedno nikada nisu prešli deset procenata, što njihove pokušaje da dođu na vlast pretvara u pravu nemoguću misiju - podvlači Vukoičićeva.

Krajnje licemerno

Poslanik SNS-a Aleksandar Marković naglašava da je pretnja bojkotom 'pucanje iz prazne puške'.

- Krajnje je licemerno kada Đilas, kao neko u čije je vreme vladao apsolutni medijski mrak u Srbiji, ispostavlja zahteve da kadrira na RTS-u. Jezik ultimatuma i zahtevi da moramo svi da mislimo kao on najbolje pokazuju kakav je Đilasov odnos prema Javnom servisu, kako on doživljava nezavisno i profesionalno novinarstvo i kako bi to izgledalo kada bi kojim slučajem on došao na vlast. Pretnja novim bojkotom jeste pretnja iz prazne puške, jer su i on i njegovi pajtaši odavno shvatili da im je prošlogodisnji bojkot izbora bio fatalna greška, koja ih je dovela na margine političkog života u Srbiji - zaključuje Marković.