09.05.2021.

08:53

Foto:

Vesti

POPOVIĆ NA DAN POBEDE: Istorija je samo jedna - Srbi i Rusi su oslobodioci cele Evrope u Drugom svetskom ratu /VIDEO/

 

Grad Beograd, Ruski dom i Besmrtni puk organizovali su juče na Trgu Rrepublike koncert ruskog Hora "Turecki". Jutros su njihovi predstavnici položili vence u kompleksu Spomen-parka oslobodiocima Beograda. 

Večna vatra kao simbol prijateljstva Srbije i Rusije preneta je u Beograd u decembru prošle godine i prvi put će goreti tokom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom.

Više od sedam decenija kako svet obeležava Dan pobede nad fašizmom i to je možda jedan od retkih datuma kada se čini da je ceo svet na istoj strani.

Predsednik Besmrtnog puka i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović čestitao je veliki praznik svima građanim Srbije, Rusije, Republike Srpske i pogotovo, kako je istakao, braći na Kosovu i Metohiji.

- Tada su naše dede i bake pobedili najveću neman 20. veka, nacističku Nemačku i satelite, ustašku Hrvatsku, banderovce na Ukrajini - rekao je Popović za RTS.

Ono što je najvažnije - moramo da gajimo sećanje na velike pretke, jer narod koji nema sećanje neće imati ni budućnost, kaže Popović.

- Ne treba da krijemo da su Rusi dali preko 25 milona života za slobodu Evrope i celog sveta, ne treba da krijemo da su Srbi odmah posle Rusa najveće žrtve dali i Drugom svetskom ratu. Neki pokušavaju to da zaklone, istorija je samo jedna - Srbi i Rusi su oslobodioci cele Evrope u Drugom svetskom ratu - istakao je on.

- A nacistička Nemačka i sateliti su monstrumi koji su činili najveće zločine u svetu, činili su genocid nad Srbima, Rusima i Jevrejima. Srbija im to neće dozvoliti, kao ni Rusija - rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, vekovima svi čine sve da odvoje Srbiju od Rusije, dve zemlje imaju izvanredne političke i svake druge odnose. "Odnosi su na najvišem mogućem nivou. Odnosi dva predsednika su najbliži kakvi mogu da budu i to je garant budućnosti", dodaje Popović.

- Imamo projekte u farmaciji, uskoro kreće i projekat o izgradnji prigradskih železnica sa Beogradom, uvek postoje protivnici na Zapadu koji su nas bombardovali i ne žele da ti projekti uspeju i koji ne žele dobru saradnju Srbije i Rusije - istakao je on.

Srbija i Rusija će, kao što su bile zajedno u Durgom svetskom ratu, i danas jačati ekonomiju, podvlači Popović.

Ističe da Srbija neće dozvoliti novi Jasenovac, Jadovno ili Oluju, jer želi mir.

- Poručujem građanima Srbije da mogu mirno da spavaju. Srbija je jaka i neće dozvoliti novi pogrom i uvek će sa nama biti naša velika i bratska Rusija - zaključio je Popović.