09.05.2021.

20:50

Foto:

Vesti

/VIDEO/ PREDSEDNIK VUČIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI POSVEĆENOJ DANU POBEDE NAD FAŠIZMOM: Teško je govoriti na današnji dan, ali SVAKOM BUDUĆEM HITLERU NAŠA ZEMLJA ĆE REĆI NE!

Prisutnima se prvi obratio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Informer

- Teške su naše pobede, pa tako je teška i ova iz 1945. godine. Srbi su bili na meti fašizma. Desilo se da je Jasenovac posle oslobađanja Beograda, likvidirao Srbe. Na samom početku rata Pavelić je rekao "Ne smeš biti tolerantan prema Srbima". Ja kao potomak Kozare, naravno da sam ponosan ali i tužan zato što je moja Kozara izgubila gotovo svo stanovništvo. 

Nakon Dodika, obratio se predsednik Vučić.

- Teško je govoriti na današnji dan. Danas ću govoriti sa ponosom o antifašističkoj borbi. Kada spasiš jedan život, kao da si spasao celo čovečanstvo, glasi jedna poslovica. Šrta je onda kada ubiješ jednog čoveka? Znamo mi danas, i svakom budućem Hitleru naša prestonica će reći ne. Srbi su se digli na oružje svuda na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Naš narod svrstao se u redove savezničke opozicije. Pobednici pišu istoriju samo onda kada su spremni da u njoj ne lažu. Ćrtve nam se mere u milionima, ne para, već ljudskih života. Kada kažete da sam drzak i bezobrazan samo zato što vam govorim istinu u lice, moj odgovor vam je biću još drskiji i bezobrazniji jer ste Srbiju ponižavali. Ja večeras hoću da se odmaknem od ove govornice da se pomolim svim koji su poginuli u oslobodilačkim prodorima. Da vam kažem veliko hvala za sve što ste učinili i za Jugoslaviju i za Srbiju i za naš narod. Živela Srpska, živela Srbija neka je večan srpski narod.