11.05.2021.

12:41

Foto:

Vesti

Selaković: Srbija pokazala da solidarnost nije samo privilegija bogatih!

Šef srpske diplomatije ukazao je da se pandemija može pobediti samo zajedničkim snagama, a kao ključnu reč u ovim izazovnim vremenima istakao je solidarnost.

Selaković je istakao i da je Srbija, privržena principima solidarnosti, vakcinisala veliki broj stranih državljana, pre svega iz regiona, dok je jedan broj doza vakcina donirala susednim državama, kao i sekretarijatima regionalnih inicijativa u kojima učestvuje.

"Srbija je želela da na taj način, iako nije jedna od ekonomski najsnažnijih zemalja ove inicijative, pokaže da solidarnost ne mora biti isključivo privilegija bogatih", istakao je Selaković, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar je istakao da je Srbija u proces imunizacije građana protiv kovida 19 ušla krajem prošle godine, i podvukao da je Srbija jedna od zemalja koja se na najefikasniji način suočila kako sa epidemijom, tako i sa procesom vakcinacije.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom što "Izolska deklaracija" prepoznaje važnost zajedničkog evropskog odgovora na pandemiju i potrebu revizije delovanja, posebno u okviru Strategije EU za Jadransko-jonski region, kao i zbog potvrde evropske perspektive Zapadnog Balkana u ovoj deklaraciji.

"Nedvosmislena je posvećenost Srbije izgradnji dalje evropske perspektive i jačanju regionalne saradnje", rekao je Selaković i dodao da Srbija posebnu pažnju posvećuje "Zelenoj i digitalnoj tranziciji" u skladu sa Evropskim zelenim sporazumom, uz podršku iz relevantnih programskih fondova EU.

Sastanak je održan u video formatu, u okviru predsedavanja Slovenije ovoj inicijativi.