14.05.2021.

12:14

Foto:

Vesti

ODGOVOR ZA UDŽBENIKE ISTORIJE! Vučić sve objasnio: "Nepromenljivost granica" BRUTALNO LICEMREJE ZAPADNIH SILA KOJE NEMAJU PRINCIPE /VIDEO/

Vučić je to rekao povodom novinarskog pitanja predsedniku Slovenije Borutu Pahoru da precizira šta je mislio kada je juče u Prištini rekao da se zalaže na nepromenljivost granica na Zapadnom Balkanu.

Reč je, rekao je Vučić, o najtežem pitanju posebo za one države koje su priznale kosovsku nezavinost, i dodao da je o tome otvoreno razgovarao sa Pahorom.

- Neću ništa da sakrijem od onog što sam rekao. Mi imamo drugačiji pogled u odnosu na kosovsku nezavisnost. Kada čujem da nema promene granica kako kaže Pahor bez sukoba, saglasan sam, i to treba da bude jasno onima koji su proizvodili sukobe i hteli da menjaju granice Srbije - poručio je Vučić.

Srbija, istakao je, insistira da se poštuju granice zemalja utvrđene odlukom Ujedinjenih nacija i da je stav Srbije da se granice ne menjaju i da je to slučaj bio oduvek i sada.

- Ako je i sada tako onda to Srbija podržava - istakao je on i dodao da ga međutim plaši da je na delu nešto drugo što ima veze sa "brutalnim liciemerjem zapadnih sila koji nemaju principe ili imaju principe po potrebi".

- Ja im u lice govorim bez ikakvog straha  - dodao je Vučić.

Vučić je upitao kada su zapadne sile počele da primenjuju taj princip o nepromenjivosti granica 90. te ili 91. kasnije ili 2008, pošto se, kako je naveo, tada menjali granice države Srbije i bez odluke Saveta bezbednostu UN bombardovali i napali a 2008. promenili granice bez odluke UN-a.

- Kad ste se setili da ne menjate granice, 2021?! Zato što Srbija više nije na kolenima i zato što Srbije više nije džak za šutiranje kao što je bila pre 10 godina!?

- Naša pozicija je zasnovana na principima poštovanja međunarodnog prava, sve drugo su lažni principi, koji služe da bi se nama nametala nečija volja. Kažite nam - vi Srbi ste poraženi, mi smo vas zgazili, vi morate da slušate, a onda ćemo mi da razmislimo... To možda nije fer i pošten pristup, ali je istinit. Ali nemojte samo da nam govorite o principima, nemojte da nam govorite o moralu. Jer tu ni morala, ni principa nema - odgovorio je Vučić svima "koji nam trube nad glavom o principima a nijednog se principa držali nisu".