20.05.2021.

12:00

Foto:

Vesti

Brnabić:Od sutra kampanja za vakcinaciju mladih od 16 do 25 godina!


Brnabić je to kazala odgovarajući na pitanja novinara, a nakon uručenja donacije Udruženja pčelara NURDOR-u i pedijatrijskim ustanovama širom zemlje, dodajući da će to rezultirati većim procentom vakcinisanih u toj populaciji gde je procenat vakcinisanih, kako kaže, problematičan.

- Sutra pokrećemo kampanju, ja ću nastaviti da obilazim Srbiju i da molim i apelujem na ljude da se vakcinišu, jer je to jedini način da pobedimo korona virus i nastavimo sa normalnim životom - kazala je premijerka.

Kao dobru stvar, Brnabić ističe to što je populacija iznad 64 godina starosti skoro u potpunost zaštićena vakcinama.

Ipak, kako naglašava, i lekari govore da u bolnicama zavrsavaju sve mlađi ljudi, što je zbog toga što tu nažalost nema tako dobar procenat vakcinacije.

Kada je reč generalno o procesu vakcinacije u zemlji, premijerka kaže da odziv generalno nije loš i da sada iznosi približno 44 odsto.

- Tu se značajno ne menjaju stvari, one lokalne samouprave koje su dobre i dalje su dobre - kazala je Brnabić i dodala da će u nekim beogradskim opštinama uskoro biti 70 odsto vakcinisanih od ukupne punoletne populacije.

Najlošiji odaziv je u Tutinu koji još nije došao na 10 odsto, kaže premijerka, i dodaje da je loše stanje i u Novom Pazaru, Lajkovcu, Mionici, Rači, Ražnju, Sjenici, Ubu, Ljigu.

- Prvih 10 i poslednjih 10 se ne menja - kazala je premijerka i pohvalila Priboj, Kladovo, Kikindu, Mali Zvornik, koji su u prvih 15 po procentu vakcinacije.

Dodaje da je Žitorađa bila jako loša po procentu vakcinacije, ali da je uz pomoć i podršku Ministarstva zdravlja i u toj opštini svakoga dana sve veći procenat vakcinisanih.