20.05.2021.

15:52

Foto:

Vesti

OLAKŠICE ZA RADNU VIZU STRANCIMA! Otvoren e Konzulat, od sada moguće digitalno podnošenje zahteva

To je prva elektronska usluga Ministarstva spoljnih poslova, i dostupna je u 95 diplomatsko-konzularnim predstavništvima, odnosno ambasadama i generalnim konzulatima Srbije.

Predstavljanju eKonzulata u Kancelariji za IT i eUpravu, prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji je istakao da je reč o modernizaciji važnog segmenta aktivnosti DKP-ova, i da je to prekretnica u funkcionisanju Sistema.

- eKonzulat i digitalizacija postupka izdavanja radnih viza za strance je prva elektronska usluga MSP-a. Mogu da obećam da je ovo prva, ali ne i poslednja e-usluga - rekao je Selaković.

On je naveo i da je ovaj potez važan za dalji proceš razvoja države, i dobar signal u kome se pravcu kreće država, koja postaje magnet za ozbiljne strane kompanije koje dovode veliki broj radnika iz drugih zemalja da bi radili u Srbiji.

- Cilj Ministarstva spoljnih poslova je da sprovede digitalzaciju svih poslova DKP-ova kod kojih je to moguće - rekao je Selaković.

Direktor Kancelarije za IT I eUpravu Mihailo Jovanović istakao je da sus ama registracija I prijava jednostvne, te da je ovo prvi put da su usluge javne uprave okrenute i stranim državljanima, koji, nakon registracije, postaju e-građani Srbije.

Pri registraciji, potrebno je prvo da se unesu osnovni podaci, lični - ko aplicira, članovi porodice, zanimanje, zatim se dostavljaju podaci o putnoj ispravi sa kojom neko namerava da dođe, zatim o vizi, kao i u koji DKP želi da dođe, te kopija pasosa, pozivno pismo.

- Nakon ovoga kompletna komunikacija sa DKP-om se nastavlja elektronski I strain državljani samo treba da dođu do diplomatskog predstavništva kada treba vizu D da dobiju u pasoše - rekao je Jovanović.

On je naveo i da će eKonzulat olakšati posao zaposlnih u DKP-ovima, bez papia, dokumenata.

Jovanović je ukazao I da stranac, kada želi da se zaposli u Srbiji, apliciranjem za radnu vizu, dobija ID broj, koji se automatski iz MSP prosleđuje Nacionalnoj službi za zapošljavanje, pa poslodavac paralelno može da pokrene postupak za radnu dozovlu.

- Ovo je neverovatno važno, da bi mogli što pre da počnu da rade - dodao je Jovanović i dodao da viza D traje do 180 dana, a da je u toku faza digitaliacije postupka dobijanja i boravišta, što bi trebalo da bude pokrenuto to kraja maja.