24.05.2021.

17:45

Foto:

Vesti

EKONOMSKI TIGAR, NEGO ŠTA! I MMF oduševljen srpskim rezultatima: OVAKO NEŠTO NISMO OČEKIVALI!

Sosa je na prvom panelu "Wester Balkans: Post - Covid Economic Outlook" rekao da je Srbija imala pad BDP-a u 2020. od svega oko jedan odsto, što je jedna od najmanjih kontrakcija u Evropi.

Sosa je kazao da je taj pad manji nego u zemljama regiona.

Objašnjava da je Srbija bolje prošla od drugih zemalja iz više razloga, a svakako da su među njima to što je, pored preduzetih mera za podršku privredi i građanima, Srbija imala rast veći od šest odsto i u prvom kvartalu 2020. rast od oko pet odsto.

Takođe, Sosa navodi da je srpski BDP tako strukturiran da pandemija nije pogodila mnogo određene sektore koji su bili najviše na udaru u drugim zemljama, kao što je turizam, te da su drugi sektori značajni za srpski BDP imali rast.

- Prvi kvartal u Srbiji je bio bolji od očekivanog, prema prema preliminarnim procenama ostvaren je rast od 1,2 odsto - kazao je Sosa dodajući da je MMF revidirao procenu sa pet na šest odsto.

Dodaje, medutim da MMF i dalje vidi razlike u tim procenama, kao što su eksterni šokovi i nesigurnost zbog pandemije, zatim stanje ključnih ekonomskih partnera Srbije i kakva ce biti situacija nakon isteka mera podrške.

Sosa je rekao da će deficit, nakon rebalansa budžeta, iznositi ove godine sedam odsto, kao i da će javni dug biti blizu 60 odsto BDP-a.

Podseća da je Vlada Srbije preduzela u 2020. niz mera za ublažavanje posledica kovid krize, kao i da je deficit budžeta iznosio osam odsto.

Sosa je naveo da je jedan od prioriteta da se nastave mere podrške i to posebno za najugroženije sektore, kao i da podršku dobiju firme kojima je pomoć i najpotrebnija.

Dodao je da je važno da se, što će biti jedna od ciljeva novog aranžmana, usvoji fiskalno pravilo koje bi ograničilo visinu deficita u odnosu na javni dug.