25.05.2021.

16:27

Foto:

Vesti

Petković u domu Pumpalovića iz Dubrave na KiM: Radoje spava sa sekirom kraj kreveta iz straha da će ga ponovo napasti! /foto/


Petković je naveo da su 81-godišnji Radoje i njegova supruga u poslednjih godina dana napadnuti više puta, a poslednji put pre samo nekoliko nedelja i to zato što Radoje poseduje devet hektara zemljišta, koje, kako je rekao, albanski ekstremisti žele da mu oduzmu i nateraju ga da napusti svoj prag.

- Radoje spava sa sekirom kraj kreveta iz straha da će ga ponovo napasti - rekao je Petković, a saopštila Kancelarija za KiM.

Kako je naveo, dok iz Prištine poručuju da naše crkve i manastire treba skinuti sa liste ugroženih svetskih baština i da je Kosovo oaza mira i stabilnosti, upravo je Radoje Pumpalović pokazatelj u kakvoj muci i realnosti živi naš narod na KiM.

 

Informer

Prema njegovim rečima, to potvrđuje i današnji, 12. po redu, napad na pravoslavni hram u Kosovskoj Kamenici, crkvu Svete Petke, što je sve rezultat antisrpske politike koja dolazi iz Prištine.

Petković je poručio da je država Srbija tu da pomogne i preneo pozdrave predsednika Aleksandra Vučića.

U tom smislu, naveo je da će Srbi na KiM dobiti video nadzor kako bi se lakše pronalazili i procesuirali počinionci.

Petković je podsetio da je juče počela isplata finansijske pomoći za svakog Srbina na KiM.

- Ostanite na svojim vekovnim ognjištima, obrađujte vašu zemlju, a mi ćemo, kao država Srbija, biti uz vas - rekao je Petković.

Radoje Pumpalović je potvrdio da, iako je već duže vreme meta napada, neće napustiti svoje ognjište.

- Pet puta nas već napadaju, sve su nam pokrali i odneli iz kuće. Pre dve nedelje su nam razbili staklo na vratima. U sred dana ih nađem u šumi, ali ne mogu protiv njih. Pet puta slučaj prijavljujem policiji. Hteo bih da ostanem ovde, ali ne ostavljaju nas na miru - rekao je Radoje Pumpalović.

 

Informer

Prethodno, Petković je obišao crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Istoku, gde je razgovarao sa sveštenikom Nebojšom Sekulićem.

Sveštenik je u toj crkvi već sedam godina u službi, živi sa suprugom i četvoricom sinova.

- Hvala Bogu u ovoj crkvi se još uvek čuju zvona, pa malobrojni vernici koji su se vratili imaju gde da dođu. U samoj varošici živi, pored moje porodice, još petoro ili šestoro Srba - rekao je Sekulić.

U opštini Istok je još šest ili sedam srpskih domaćinstava koji često svrate u hram, rekao je on i dodao da neke veće neprijatnosti nisu imali u poslednje vreme.

Sekulić je istakao da je život u okruženju težak, ali da se trudi da kao vernik širi dobrotu.

- Sloboda nam je u mnogim slučajevima uskraćena, ali i pored svih tih teškoća uspevamo da se okupljamo i opstanemo - rekao je sveštenik.