28.05.2021.

17:05

Foto:

Vesti

Brnabić i Gojković s Radnom grupom za bezbednost novinara!

Zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković je izvestio članove o radu tokom aprila, gde je formirano 9 novih predmeta na osnovu 9 prijava događaja.

Stamenković je posebno izvestio o predmetima vezanim za napade na novinare Jelenu Zorić i Daška Milinovića, gde su Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu podneli optužne akte sudu. Stamenković je podsetio da je u periodu od 1. januara do 30. aprila ove godine zabeleženo 38 predmeta gde je 37 lica identifikovano.

Stamenković i Matić su obavestili prisutne o slučaju ugrožavanja bezbednosti novinara redakcije „Južnih vesti“, koji se dogodio krajem decembra prošle godine, a u kojem je doneta pravosnažna presuda protiv počinilaca.

Matić ih je izvestio i o radu Sigurne linije (SOS telefon 0800100115 za prijavljivanje pretnji i napada na novinarke i novinare) kao i aktivnostima za unapređenje i upotpunjavanje medijskim i pravnim sadržajima, vezanim za jačanje bezbednosti novinara, koji se objavljuju na portalu bezbedninovinari.rs.

Matić je naveo da je tokom maja putem SOS telefona bilo oko 30 poziva, a da su se tri slučaja kvalifikovala da budu upućena na kontakt tačke u MUP-u i tužilaštvima.

Članovi Radne grupe obavestili su predsednicu vlade i ministarku kulture su na posebnom sastanku razmatrali mišljenje profesora Zorana Stojanovića u vezi sa izmenama Krivičnog zakonika radi sveobuhvatnije zaštite novinara. Mišljenje će biti prosleđeno Ministarstvu pravde, koje je formiralo radnu grupu koja će se baviti izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić obavestio je članove Radne grupe da je platforma završena i da se sada radi na prikupljanju nedostajućih podataka od medijskih i novinarskih udruženja.