29.05.2021.

22:01

Foto:

Vesti

ONO ŠTO SU ĐILASOVCI BACALI DANAS SE PRODAJE ZA MILIONE DOLARA! OJADILI DRŽAVU!

Tenkove, oklopna vozila, artiljerijsku tehniku, municiju i rakete koje su đilasovci bacali u staro gvožđe država danas prodaje za milione dolara i evra!


U izveštaju Ministarstva odbrane u koji smo imali uvid navodi se da je u periodu posle 2014. "bitno unapređen kvalitet prodaje viškova naoružanja u odnosu na period od 2004. do 2012. godine". Kako piše u dokumentaciji, samo na jednoj pogodbi iz avgusta 2014. vojna tehnika, među kojom su bili i tenkovi T-55, rakete, protivavionski topovi i haubice, a što je sve bivša vlast sekla u staro gvožđe i prodavala na kilo za manje od 1.500 evra po komadu, prodata je za čak 9.366.566 dolara!

Hteli paradnu vojsku

To je bila kompleksna operacija, po nalogu Zapada i NATO planera, a sa ciljem drastičnog smanjenja borbenih mogućnosti vojske do nivoa formalno-paradne institucije
Vladimir Lazarević, general


Ispod cene
U dokumentaciji se navodi još nekoliko primera koji dokazuju da je bivša vlast bahato bacala vojnu tehniku i opremu iako je od nje mogla da zaradi milione za državni budžet.
"Godine 2017. prodate su 62 haubice 105 mm za 51.980 dolara po komadu (ukupna vrednost ugovora je 3.222.760 dolara), dok su ista ili slična sredstva u periodu do 2012. prodavana po cenama od 13.600 do 28.200 dolara. U 2019. topovi 130 mm prodati su po sedam do osam puta većoj ceni nego u periodu pre 2012, dok je municija kalibra 122 mm i 130 mm prodavana tri do četiri puta skuplje. Upoređujući prosečnu cenu lakog pešadijskog naoružanja, koja je u periodu 2004-2012. iznosila 105 dolara po komadu, povećanje ostvareno u periodu od 2013. do 2020. iznosi 45 odsto (153 dolara po komadu) ", piše u izveštaju.


Najdrastičniji primer povećanja prosečne prodajne cene vojne opreme, dodaje se u dokumentaciji, odnosi se na municiju kalibra 105 mm.
"Povećanje iznosi više od 10 puta. U periodu 2004-2012. prosečna cena je bila 63 dolara po komadu, u periodu 2013-2020. iznosila je 657 dolara", navodi se u izveštaju.
Boris Tadić, bivši ministar odbrane i predsednik države, reagujući na serijal tekstova Informera kaže da "nije topio tenkove i uništavao vojsku", već da je sve rađeno na osnovu odluke tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice.
"Radi se o odluci Koštuničine vlade iz 2005, i ne o uništavanju, već o prodaji. Da zatvorimo konačno i tu već čuvenu laž o 'topljenju tenkova'. Patološkim lažovima sledi tužba za klevetu! Istine radi, one odluke za koje me godinama optužuju nisam doneo ja, već upravo politički i vojnički idoli onih koji me optužuju, napisao je Tadić na Tviteru, namerno ignorišući činjenicu da u tom dokumentu piše da se vojna oprema prodavala kao "sekundarna sirovina"!?!

Ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je da je važno da vojska bude spremna da odgovori na sve buduće izazove kako bi uspešno ispunila misiju i osigurala da Srbija bude nezavisna, suverena i vojno neutralna zemlja.
- Mala smo zemlja, koja nije imućna i koja ne može tehnološki, niti uvek finansijski, da prati velike i razvijenije. Ali smo zemlja koja se trudi da predviđa, da u našem regionu bude vodeća i da koristi intelektualne kapacitete - rekao je Stefanović.


Fatalne mere
Komentarišući sve ove navode, general Vladimir Lazarević ocenjuje da je dobro zbog javnosti da se iznose precizne informacije o postupcima prethodne vlasti na uništavanju naše vojske.
- To je bila kompleksna operacija, po nalogu Zapada i NATO planera, s opštim ciljem drastičnog smanjenja borbenih mogućnosti vojske do nivoa formalno-paradne institucije. Obuhvatala je čitav niz fatalnih mera. U organizacijskom smislu uvedena je mini-kopija NATO strukture sa menadžerima umesto komandanata. U materijalnom smislu sprovodilo se fizičko uništavanje ratne mehanike koja u suštini čini moć vojske, a to su tenkovi, ubojna sredstva PVO, mine, rakete... U smislu unižavanja moralne snage ljudstva zabranjivali su negovanje borbenih tradicija i istorijskih vrednosti našeg naroda i vojske. Jednom rečju, bio je to strašan zločin nad sopstvenom vojskom - zaključuje Lazarević.
 

Hteli da prodaju i tenkove T-72?!

U dokumentaciji interne istrage Ministarstva odbrane navodi se i da je bivša vlast htela da u bescenje proda i tenkove T-72, koji se i danas koriste za popunu jedinica Vojske Srbije, kao i za obuku vojnika.

"Pomenuti tenkovi T-72 su nuđeni na prodaju tokom 2007. i 2008. godine, ali na svu sreću u tom trenutku nije bilo interesovanja za kupovinu", piše u izveštaju.