02.06.2021.

12:41

Foto: printscreen

Vesti

ZA NEKE BI I SRBIJA OD VALJEVA DO OSEČINE BILA VELIKA SRBIJA! Završen sastanak predsednika sa delegacijom iz Republike Srpske! Vučić: Ovo nisu laki i jednostavni dani za srpski narod

- Ovo nisu laki i jednostavni dani za srpski narod. Upoznao sam goste i sa situacijom na KiM i činjenicom da je dozvoljeno reći bilo šta protiv srpskog naroda a da niko na to ne reaguje - rekao je predsednik na početku obraćanja.

Naša reakcija biće snažna i oštra po pitanju nepoštovanja sporazuma koji su potpisani pod međunarodnim i okriljem EU, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, reagujući na izjavu najviših predstavnika Prištine, poput Aljbina Kurtija koji se, kako je rekao u lice rugaju govoreći da neće da formiraju ZSO, koju su potpisali.

Vučić je rekao da je predstavnike RS upoznao danas sa situacijom na KiM i činjenicom da je izgleda dozvoljeno bilo šta reći portiv Srbije i srpskog naroda a da to ne naizlazi na bilo kakvu rekaciju.

On je kazao da ga danas posle podne očekuju razgovori sa Metjuom Palmerom, pomoćnikom državnog sekretara SAD, kao i sa Palmerom i Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog.

- Tim povodom mogu da kažem da će naša reakcija biti veoma snažna i oštra po pitanju nepoštovanja sporazuma koji su potpisani pod međunarodnim i EU okriljem - objasnio je on.

Tražićemo izveštaje,nema igre sa Bonskim ovlašćenjima

Rekao sam da će po prvi put, ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, u skladu sa ovlašćenjima, tražiti izveštaj od visokog predstavnika o stanju u BiH. Srbija će početi da se ponaša kako do sada nije, ali u skladu sa onim što je potpisano", rekao je Vučić u obraćanju medijima''.

To su, dodao je, pozitivne, važeće, pravne norme i u skladu sa Aneskom 10 Dejtonskog sporazu, visoki predstavnik je dužan da obaveštava i zainteresovane strane, a to je i Srbija.

- Taj aneks je potpisao Milan Milutinović i od sada ima redovno da tražimo izveštaj visokog predstavnika. Uvereno smo da će visoki predstavnik, ako opstane, ispunjavati tu obavezu - rekao je Vučić.

Dodao je da razume zašto ljudi u RS sa zebnjom gledaju na nepoštovanje pravnih procedura, jer je visoki predstavnik trebalo da bude potvrđen u SB UN, ali ih je zamolio da razumeju šta je realna politika, ma koliko se suočavali sa teškim posledicama i situacijom.

- Zamolio sam ih da donose zaključke, ali da vode računa i o tim odnosima. Srbija će morati da razgovara sa visokim predstavnikom i tražićemo izveštaje, iskazivati stavove, mišljenja i odnose i slušati šta RS ima da kaže - rekao je Vučić.

On je poručio da je veoma opasno igrati se Bonskim ovlašćenjima, na čemu će Srbija da insistira.

- Srbija neće podržati sprovođenje u delo Bonskih ovlašćenja kojima bi neko pokušao da kreira političku situaciju u RS. Znamo da smo mali i da ne možemo da utičemo na belosvetske moćnike, ali koliko možemo, u skladu sa međunarodnim javnopravnim normama - rekao je Vučić.

Dodao je da je saslušao sve goste, čuo ideje, i naveo da je zajednički imenitelj da svi dobro razumeju, i vlast i opozcija, težinu pozicije RS i srpskog naroda.

Srbiha će uvek biti uz RS, poštujući intergitet BiH, ali i RS, dodao je Vučić.

Dodao je da je bilo reči i o ekonomskim projektima, te izrazio uverenje da će Srbija moći da osim četiri opštine, pomogne još dve opštine, i ukazao na značaj izgradnje aerodroma u Trebinju.

Kazao je da, kada nekoga saterate u zid, bez obzira da se dođe do kompromisnog rešenja, morate da pokažete oštrinu i snagu i kažete da to "ne ide".

- Da Kurti ucenjuje kako se sa njim razgovara i kako ga tretiramo, unapred mogu da mu kažem da ću ga tretirati kao i svakog predstavnika privremenih institucija. Može da pokuša da uradi nešto, ali ne bi mu to savetovao - zaključio je Vučić.

- Srbija će da razgovara sa visokim predstavnikom, tražićemo redovne izveštaje, i biće uvek uz RS, poštujući integritet BiH, ali i Republiku Srpsku i dejtonski sporazum - dodao je predsednik i naglasio da se nada da će oni ispunjavati tu obavezu prema Srbiji.

Predsednik se u petak obraća javnosti

Predsednik Vučić najavio je danas da će se u petak obratiti građanima Srbije i pokazati gde je budućnost Srbije i šta je to prošlost.

Vučić je, nakon sastanska sa predstavnicima RS, rekao da neće danas da odgovara na domaće teme, već da će se obratiti narodu u Srbiji u petak.

- Neću danas da odgovaram na napade onih koji su zemlju uništili, već ću u petak sa svim papirima pokazati gde je budućnost Srbije i šta je prošlost, kao o kako ne smemo da dozvolimo da se prošlost vrati - rekao je on.

Vučić je objasnio da će se u petak obratiti, kada mu prođu svi sastanci o KiM.

Informer

Delegacija iz RS na sastanku sa Vučićem

Kako je istakao, Srbija će početi da se ponaša kako to nije činila do sada, a u skladu sa onim što je potpisano.

Političari iz Republike Srpske, kako na vlasti tako i u opoziciji, traže od predsednika Srbije Aleksandra Vučića diplomatsku i pravnu zaštitu i pomoć kako bi se sprečila kriza koja bi mogla nastati u BiH kada 1. avgusta stigne novi, nametnuti, visoki predstavnik Kristijan Šmit.

RS ne prihvata način imenovanje Šmita, gde se zaobilazi Savet bezbednosti UN koji bi po Dejtonskom sporazumu trebalo da imenuje visokog predstavnika u BiH.

U delegaciji Republike Srpske biće i premijer Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i predstavnici parlamentarnih stranaka.

Posle sastanka Cvijanovićeva, Dodik i Vučić daju izjave medijima.

Milorad Dodik je rekao da je sastanak u Beogradu prilika da zvaničnici Republike Srpske upoznaju rukovodstvo Srbije na koji način se spornim imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH pokušava ignorisati ne samo lokalni faktor, nego i međunarodno pravo.

Istakao je i da činjenica da se ne može obezbediti međunarodni konsenzus za imenovanje visokog predstavnika, govori o tome da on i ne treba da postoji.

Željka Cvijanović je naglasila da Republika Srpska očekuje da u svojoj borbi za pravdu dobije podršku Srbije.

- Želimo da Srbiji budemo podrška da prođe kroz sva teška iskušenja koja ima, ali isto tako znamo da i mi imamo podršku Srbije da se borimo za ono što jeste i pravo i pravednost i bolji život u Republici Srpskoj - istakla je Cvijanović, prenosi RTRS.