01.06.2021.

17:00

Foto:

Vesti

ČITAV DIJALOG SE IZLAŽE RUGLU! Rakić: Licemerni odnos albanskih lidera prema dijalogu Beograda i Prištine!

- Ovim je Кurti danas dokazao da je njegov odnos prema dijalogu gluma i laž, i da bez sprovođenja dogovara o Zajednici srpskih opština neće biti pravog dijaloga niti bilo kakvih rezultata, čime Кurti dijalog unapred svesno osuđuje na neuspeh.

U prevodu, Кurti je ovom izjavom u stvari javno pokazao da neće dijalog i da ne želi normalizaciju odnosa, te da je njegovo ponašanje do sada bila gluma. Ovo je ujedno šamar Evropskoj uniju pod čijim pokroviteljstvom se održava dijalog, i koja je garant sprovođenja sporazuma, ali i najvažniji i najveći donator.

Nakon ove frapantne izjave, kojom se ruglu izlaže čitav dijalog, a koje dolaze svega par sati nakon sastanaka sa specijalnim predstavnicima SAD i EU za Balkan i pitanje dijaloga, postavlje se pitanje gde su granice strpljenja posrednika i garanta dijaloga, ali i predsednika Vučića čija je ruka pomirenja i dalje u vazduhu zbog nespremnosti Кurija da se od opozicionog lidera prebaci u ulogu nekog ko mora da donosi odluke ali i primenjuje potpisane sporazume.

Nesprovođenje sporazuma iz Brisela je samo potvrda stava Beograda da u Prištini nema sagovornika za rešavanje pitanja koja opterećuju odnose srpskog i albanskog naroda mirnim putem.

Srpski narod i mi njegovi politički predstavnici dobro znamo šta su obaveze Prištine proistekle iz dijaloga, pre svega kada je u potanju formiranje Zajednice srpskih opština i mi od toga nećemo odustati", navodi se u saopštenju predsednika Srpske liste Gorana Rakića.