04.06.2021.

13:43

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vesti

Podneću u Skupštini izveštaj o dijalogu u Briselu! Vučić: Idem na razgovore sa Albancima, nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju

Vučić je rekao u Prededništvu Srbije da je odgovorio na poziv predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i da želi da odgovori i na javno i nejavno upućene pozive pojedinih vanparlamentarnih političkih stranaka koje su tražile da se govori o KiM i da napravi neke zjaedničke principe za budućnost.

- Spreman sam i sve zavisi u kojoj formi će to biti, pošto morate neki akt da podnesete skupštini, ali uveren sam da možemo da pronađemo način na koji bih podneo izveštaj Skupštini o svemu onome što se zbiva u Briselu i da odluče da li to treba da bude pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu. To je za nas od velikog značaja - naveo je Vučić.

Istakao je da je spreman da razgovara sa predstavnicima vanpralementarnih političkih stranaka iz opzicije koje su izrazile interes da čuju stav rukovodstva Srbije i da iskažu i svoje stavove, a do sada nisu insistirale na stranom mešanju u naše unutrašnje stvari.

- Takođe, spreman sam da odgovorim i onim strankama koje su insistirale na stranom mešsanju ukoliko takvu zainteresovanost pokažu, ali je oni do sada nisu pokazali - dodao je Vučić.

Situacija na KiM

Pred Srbijom su ne laki dani, poručio je Vučić i istakao da se nada da ćemo, kako je rekao, imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju.

- Idem u Brisel na razgovore sa Albancima, nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju - rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Kada, kako je kazao, čuvate mir i stabilnost tu su i dobre i velike stvari za zemlju.

- Ono što je za nas važno to je da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt, mi želimo da rešavamo probleme i ne ostavljamo ih našoj deci, ali smo tražili razumevanje za osnovne državne i nacionalne interese Republike Srbije i srpskog naroda.

- Dijalog će biti nastavljen u veoma kratkom vremenskom periodu i Srbija će se odazvati pozivu u Brisel i uvek ćemo biti spremni da razgovaramo o kompromisnim rešenjima, ali nikada nećemo biti spremni da razgovaramo o poniženju Srbije.

- Za nas je važno, želim da istaknem da sam odgovorio na poziv Ivice Dačića ali želim i da odgovorim na pozive predsednika pojedinih vanparlamentarnih stranaka, sve zavisi u kojoj će formi biti, uveren sam da možemo da pronađemo način na koji bi podneo Skupštini ono što se dešava u Briselu. Srbija je u potpunosti spremna za dijalog o nestalim licima – naveo je Vučić.