07.06.2021.

12:41

Foto:

Vesti

MLADIĆ SUTRA NEĆE BITI SAM NA IZRICANJU PRESUDE! Sin generala otkriva šta će se sutra desiti u Haškom tribunalu!

- Od žalbenog veća očekujem više profesionalnog integriteta. Mi smo u žalbi pokazali na koliko je sve načina prvostepeno veće (Haškog tribunala, koji je nasledio Mehanizam) demonstriralo i pristrasnost, izvrtanje cinjenica i ubacivanje stvari koje uopšte nisu bile u optužnici, niti je data prilika da se o njima raspravlja - rekao je Darko Mladić za Tanjug.

Po svim tim osnovima, kako dodaje, odbrana je u žalbi pokazala da je prvostepeno veće pogrešno presudilo i da očekuje da se to uvaži i da general sutra bude oslobođen.

Ratko Mladić je prvostepenom presudom osuđen na najstrožu kaznu - doživotni zatvor, a Žalbeno veće sutra treba da objavi svoju presudu.

Žalbeno veće, prema rečima sina Ratka Mladića, donosi drugostepenu odluku prema svom viđenju, a bilo je, podseća, do sada razlicitih scenarija - od totalnih obrta, poništenja, do srednjih rešenja, i vraćanja na ponovno suđenje.

Informer

Darko Mladić

Darko Mladić danas putuje u Hag, a izricanje presude sutra će pratiti uživo iz posebne prostroije.

- Sutra će moj otac biti u sudnici i pored njega će biti pravna savetnica Peta Luis Bagot. S tim predlogom odbrane se složio general i čak je insistirao da bude prisutan u sudnici bez obzira na loše zdravstveno stanje - napomenuo je Darko Mladić.

Nakon toga će se sresti sa ocem na sat vremena.

- Radujem se što ću ga konačno videti posle skoro godinu i po dana, jer nismo imali prilike da se vidimo uživo i da popričamo zbog ograničneja oko virusa korona. Kakva god presuda da bude, nadam se da stres kojem je izložen neće biti previše za njega - naveo je sin generala Mladića.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odlku.

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim delovima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.