11.06.2021.

17:12

Foto:

Vesti

RUSIJA ĆE PODRŽAVATI SRBIJU I PRAVDU! Bocan-Harčenko objasnio: Putin i Vučić grade apsolutno poverenje i prijateljstvo!

To savezništvo je hemija, kako se to kaže u odnosu među ljudima, a ona je i stub naše saradnje, rekao je Bocan-Harčenko na svečanosti povodom obeležavanja Dana Rusije kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije.

Naglasio je da je velika čast što i danas obeležava ovaj veliki dan kojim je, kaže, počela nova faza razvoja Rusije kao države sa vladavinom prava, koja razvija tradiciju državnosti slobode i nezavisnosti.

- Bio je to dosta dugačak i složen i komplikovan put ali pod rukovodstvom predsednika Putina uspešan - rekao je ambasador.

Bocan-Harčenko se osvrnuo i na odnos Haškog tribunala prema Srbiji, navodeći da je ubeđen da će doći dan kada će istorija i život staviti na svoje mesto i kada će Haski tirbunal biti primer najveće nepravde koja postoji.

Ambasador je naglasio i da će Rusija, što se tiče Kosova i Metohije, podrzavati Srbiju i pravdu.

- Kada se okupljamo je napredak, a kada smo zajedno uspeh i zato nam je drago sto ste sa nama i to na ovom nivou - rekao je ambašador na svečanosti u Ambasadi Rusije kojoj su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, patirjarh SPC Porfirije, ministri i druge zvanice poput reditelja Emira Kusturice.

On je podsetio na dostignuća u bilateralnim odnosima koji su ove godine počeli 1. januara otvaranjem gasovoda, na brojne projekte u oblasti infrastrukture, eneretike...

Sve to, kako je naglasio, svedoči da su odosnosi dve zemlje u usponu.

Takođe, ambasador je izrazio posebnu zahvalnost predsednicima Vučiću i Putinu zbog, kako je rekao, odluka i zajedničkog odupiranja korona virusu, štete i posledica pandemije.

- Veliki napredak, opipljiv, moderan i savremen koji pokazuje potencijale naše države je otvaranje prve faze proizvodnje vakcine Sputnik V na Torlaku - rekao je ambasador.