14.06.2021.

10:00

Foto: printscreen RTV Pink

Vesti

HVALA VAM NA ČASTI KOJU STE DALI SRBIJI! SLAVA SVIM NAŠIM POGINULIM JUNACIMA! Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara! Video

 

Sa predsednikom je venac položila i ministarka Darija Kisić Tepavčević.

- Voleo bih da vas posle Vidovdana, ili oko Vidovdana ponovo vidim i da možda manje formalno prozborimo o svemu, pa da vidimo šta možemo da uradimo. Da ne obećavam nešto što nije moguće. Kada vas vidim, dajete mi energiju, da se i pored rizika još više borim - rekao je predsednik. 

Predsednik se tokom polaganja venca, javno zahvalio junacima sa Košara, obećavši im još jedan susret nakon Vidovdana.

- Ako ništa nismo uradili, bar danas smemo da govorimo. Hvala vam na časti koju ste dali Srbiji! Slava svim našim poginulim junacima. Hvala vam, vi ste junaci, sve najbolje vam želim i vašim porodicama. Sada odlazim u Brisel - rekao je predsednik Vučić veteranima i pripadnicima Vojske Srbije.

Venac sa predsednikom položila je i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčevića

Spomenik junacima sa Košara postavljen je prošle godine u parku u neposrednoj blizini KBC "Dr Dragiša Mišović".

Na danasanji dan pre 22 godine završena je bitka na Košarama tokom koje su pripadnici vojske SR Jugoslavije 67 dana branili državnu granicu i sprečavali kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije.

Na postamentu su uklesana imena 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljavaca koji su stradali 1999. godine na karauli Košare.

Autor spomenika, vajar Miša Rogan, prikazao je čin herojstva oficira i vojnika koji su dali svoje živote braneći otadžbinu.

Informer

Bitka na Košarama je počela 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici na Juničkim planinama pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz karaulu i naprave prodor ka Metohiji.

Deo državne granice oko karaule Košare štitilo je oko 100 pripadnika 53. graničnog bataljona, koji su se tokom prva dva dana borbi suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju.

U pomoć graničarima ubrzo je stigao vod Vojne policije, ali je napad bio silovit i snage OVK su uspele da zauzmu položaje Rasa Košares i Maja Glava, tačke sa kojih se kontrolisalo svako kretanje ka graničnoj liniji, a zauzeli su i zgradu karaule.

Dolaskom pripadnika 125. motorizovane brigade formirana je linija odbrane koja je sprečila dalji prodor neprijatelja.

Vojska je narednih dana pokušavala da povrati Rasa Košares i Maja Glavu, a pridružili su im se i pripadnici 72. specijalne i 63. padobranske brigade.

Linija fronta je stabilizovana, a borbe nisu jenjavale.

Borbe na Košarama su trajale do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.