16.06.2021.

11:06

Foto: printscreen

Vesti

VIOLA FON KRAMON OTVORENO LOBIRA ZA TZV. KOSOVO! Selaković pozvao Evropsku uniju da je na institucionalnom nivou sankcioniše

- Još jednom smo suočeni sa apsurdnom situacijom da osoba koja svoj politički kapacitet gradi na činjenici da je članica jedne institucije EU, potkopova procese čiji je garant upravo EU - istakao je Selaković.

On je, u saopštenju, ocenio da je Fon Kramon, komentarom jučerašnjeg sastanka u okviru briselskog dijaloga napravila ozbiljan politički i diplomatski prestup, pokušavši da relativizuje i odbrani potpunu nespremnost Prištine da na konstruktivan način razgovara o bilo kojoj temi i sprovodi preuzete obaveze.

Prema njegovim rečima, uvlačenje principa "ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori" u jedan proces koji počiva na jasno definisanim rokovima za sprovođenje dogovora "nije ništa drugo do pokušaj rušenja dijaloga".

- Takvo poimanje briselskog dijaloga bi i Beograd oslobodilo svake obaveze da postupa u skladu sa dogovorima postignutim proteklih godina uz posredovanje EU i garancije Brisela da će dogovoreno biti i sprovedeno, a nadam se da gospođa Viola fon Kramon ne preporučuje tako nešto - ukazao je Selaković.

On je napomenuo da je proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine delikatan i da zahteva obazrivo vođenje, čega su svesni i u Evropskoj komisiji i u Evropskoj službi za spoljne poslove.

- Svako neodgovorno ponašanje u njemu može za posledicu imati pogoršanje situacije na terenu i destabilizaciju, i zato još jednom apelujem na sve koji prate tok briselskog dijaloga da, pre nego što nešto kažu, dobro izvagaju svoje reči, jer posledice njihove neodgovornosti mogu biti dalekosežne - istakao je Selaković.

On je još jednom podsetio da se uskoro navršava 3.000 dana od trenutka kada se Priština obavezala da će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština i da, ne samo da ispunjenje te obaveze nije na vidiku, već Priština otvoreno "u brk" predstavnicima EU poručuje da nije zainteresovana za tako nešto.