17.06.2021.

10:15

Foto:

Vesti

SELAKOVIĆ U ANTALIJI na sastanku ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

Sastanku, koji je počeo oko 10 sati po lokalnom vremenu, prisustvuju, između ostalog, i ministri spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, BiH Bisera Turković, Crne Gore Ðorđe Radulović, Slovenije Anze Logar, ministarka privremenih institucija u Prištini Donika Gervala…

Domaćin ministarskog sastanka u prestonici turizma Turske, koja ove godine predsedava Procesom saradnje PSuJIE, je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Srbiju na ovom Samitu predstavlja premijerka Ana Brnabić, koja će kasnije u toku dana učestvovati na prenarnoj sednici, čiji je domaćin predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Brnabić će sa šefovima drugih delegacija razgovarati o saradnji u oblasti zdravstva u periodu nakon kovida-19.

Takođe, teme razgovora biće i unapređenje ljudskog kapitala i obrazovanja, povezanost i jačanje međuregionalne infrastrukture, jačanje unutrašnje i međuregionalne trgovinske razmene, upravljanje migracijama, mladi, kultura i turizam.

Očekuje se da učesnici plenarne sednice usvoje zajedničku Deklaraciju.

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa.

U radu PSuJIE u svojstvu punopravnih članova učestvuje 12 zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Severna Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska.

Srbija se u punom kapacitetu uključila u aktivnosti PSuJIE na Samitu u Skoplju održanom u oktobru 2000. godine.

Osnovni dokument PSuJIE je Povelja o dobrosusedskim odnosima, stabilnosti, bezbednosti i saradnji u jugoistočnoj Evropi, usvojena 2000. godine u Bukureštu, koja je izmenjena na Samitu Procesa saradnje u Zagrebu 11. maja 2007. godine kako bi se definisao odnos PSuJIE i Regionalnog saveta za saradnju.

Na Samitu PSuJIE, održanom 25. juna 2014. godine u Bukureštu, Republika Srbija je, poštujući postignute dogovore, prihvatila učešće tzv. „Kosova", koje je predstavljeno sa zvezdicom, na ravnopravnoj osnovi, ali bez prejudiciranja statusa i u skladu sa Dogovorom o regionalnom predstavljanju i saradnji i Briselskim sporazumom.