20.06.2021.

16:05

Foto:

Vesti

SRBI DISKRIMINISANI! Priština vakcine obezbedila samo Albancima

Ovu očiglednu diskriminaciju potvrdila je zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice Adrijana Hodžić koja je rekla da vakcinacija koju je započela Priština nije dostupna građanima koji žive u severnim opštinama jer su se oni, kako je kazala, vakcinisali vakcinama koje je obezbedila Vlada Srbije. 

- Građani severa su se, koliko mi je poznato, vakcinisali u Raški. Tamo su išli preko bolnice koja funkcioniše na severu jer ovde nije bilo vakcina, kazala je ona.

Srbi, Albanci, Goranci, Romi, Bošnjaci i građani drugih nacionalnosti sa Kosmeta, pored Raške, vakcine su primali i u Bujanovcu, Vranju i Kuršumliji. Tokom te vakcinacije država Srbija nije postavljala pitanja koja se odnose na nacionalnost građana sa Kosmeta koji su primali vakcine.

U Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici kazali su da je prvu dozu vakcine u Raški i drugim mestima u centralnoj Srbiki primilo blizu 25 hiljada građana, a obe oko 23 hiljade stanovnika ove severne opštine.

U prištinskom ministarstvu zdravlja nisu želeli da govore o diskriminaciji srpskog naroda kojem je Priština zabranila vakcinu. Kako Informer saznaje, Priština je planirala mesečno da vakciniše pola miliona ljudi, ali nijednu dozu nije predvidela za srpske građane. 

Ministar zdravlja nepriznate države Kosovo Arben Vitia najavio je da će do kraja juna u Prištinu stići prvi kontigent sa više od milion doza Fajzer vakcine.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju za Informer kažu da borba sa pandemijom Koronavirusa nije polje za diskriminaciju, već prilika da svi pokažemo solidarnost i odgovornost Srbija je među prvim zemljama u svetu nabavila vakcine. 

- Mi smo vakcinisali i Srbe sa Kosova i Metohije, ali i Albance, Gorance podjednako i na to smo ponosni. Baš kao što smo u početku pandemije donirali i testove na kovid Prištini. Zbog čega neko narod na Kosovu i Metohiji deli i kada su vakcine u pitanju, nije tema za nas, kazali su u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.